Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Oznakowanie produktów GMO i wolnych od GMO oraz kraj lub miejsce pochodzenia podstawowego składnika (on-line)

Data: 27.10.2021 Miejsce:
Czas trwania: 6 h

Cel szkolenia

Szkolenie koncentruje się na ostatnich zmianach przepisów w zakresie znakowania żywności jako wolnej od GMO oraz obowiązku podawania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika środka spożywczego. W trakcie prezentacji omówione zostaną aktualnie obowiązujące przepisy prawa, problemy praktyczne z ich stosowaniem oraz wskazane zostaną najczęściej popełniane błędy w oznakowaniu.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie dedykowane jest dla producentów środków spożywczych, suplementów diety, żywności wzbogaconej oraz pracowników organów urzędowej kontroli żywności .

Program

Czym jest GMO?
Kiedy produkt uznawany jest za produkt GMO w rozumieniu obowiązujących przepisów prawa?
Zasady znakowania produktów GMO
Zasady znakowania produktów wyprodukowanych przy użyciu GMO
Przykłady błędnych etykiet
Dokumentacja wymagana dla produktów GMO
Zasady wprowadzania do obrotu żywności GMO
Sesja pytań i odpowiedzi
Zasady znakowania produktów jako wolnych od GMO
Kiedy możliwe jest stosowanie komunikatu “bez GMO” według nowych zasad?
Wymogi prawne dot. znakowania żywności jako wolnej od GMO w przypadku produktów wieloskładnikowych
Wymogi prawne dot. znakowania jako wolnej od GMO żywności pochodzenia roślinnego
Wymogi prawne dot. znakowania jako wolnej od GMO żywności pochodzenia zwierzęcego
Jak wygląda nowy znak graficzny informujący o nieobecności GMO w produkcie?
Przepisy przejściowe
Kary i sankcje
Czym jest podstawowy składnik środka spożywczego?
Kiedy należy podać na etykiecie kraj lub miejsce pochodzenia podstawowego składnika?
Trudne przypadki i problemy praktyczne
Zasady prezentacji kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika
Sesja pytań i odpowiedzi

Warunki uczestnictwa

Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy - www.awuleopard.pl
- e-mail: akademia@awuleopard.pl

Po otrzymaniu potwierdzenia o rezerwacji miejsca należy dokonać wpłaty 590 zł na poniższe konto bankowe (faktury są wydawane uczestnikom podczas szkolenia):

Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa
Plac Europejski 3
nr rachunku:
PL 62 1440 1101 0000 0000 0233 2345

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn