Pisma urzędowe inspekcji kontrolnych – czym są i jak reagować?
Data: 08.05.2025 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 2 h
Cel szkolenia
Szkolenie obejmuje omówienie pism oraz dokumentów, jakie przedsiębiorcy mogą otrzymać od organów urzędowej kontroli żywności. W szczególności omówione zostaną prawa i obowiązki przedsiębiorcy oraz organu wynikające z poszczególnych pism.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie kierowane jest do kierowników oraz osób zajmujących się kwestiami prawnymi związanymi z działalnością przedsiębiorcy.
Program
Program szkolenia:
Rodzaje pism organów urzędowej kontroli żywności i sposób ich odróżniania.
Zawiadomienie:
co powinno zawierać zawiadomienie?
czy trzeba na nie odpowiadać i w jakim terminie?
pouczenia zawarte w zawiadomieniu.
Protokół kontroli i sprawozdanie z badań:
co powinny zawierać;
jakie obowiązki i skutki z nich wynikają;
zgłaszanie zastrzeżeń do protokołu i sprawozdania;
odmowa podpisania protokołu.
Protokół pobrania próbek:
co powinien zawierać;
wniosek o zabezpieczenie wtórników.
Zalecenia i wystąpienia pokontrolne:
kiedy wydaje się zalecenia i wystąpienia pokontrolne?
sposoby reakcji na zalecenia i wystąpienia – co może przedsiębiorca?
informacja o wykonaniu zaleceń;
sankcje za niewykonanie zaleceń.
Żądanie udzielenia dodatkowych informacji:
jakich informacji może żądać organ;
czy trzeba udzielać dodatkowych informacji w toku postepowania;
termin na odpowiedź.
Postanowienia:
czego mogą dotyczyć postanowienia?
konsekwencje postanowień;
szczególny rodzaj: postanowienie o zabezpieczeniu.
Decyzje
kiedy organ wydaje decyzje?
co powinna zawierać decyzja?
sposób doręczenia decyzji;
rodzaje decyzji;
skutki i termin wykonania decyzji;
wpływ złożenia odwołania na wykonalność decyzji.
Warunki uczestnictwa
x
Zapytaj organizatora o szczegóły