Substancje dodatkowe, aromaty i enzymy – interpretacje przepisów i wytyczne Komisji Europejskiej w praktyce (on-line)
Data: 24.03.2022 Miejsce:
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Na szkoleniu zostaną przedstawione aktualne przepisy Unii Europejskiej dotyczące substancji dodatkowych do żywności, aromatów i enzymów oraz aktualne prace Komisji Europejskiej w tym zakresie (zmiany przewidywane w najbliższym czasie). Szczegółowo zostaną omówione różne aspekty wykorzystania tych przepisów w praktyce, z uwzględnieniem najczęściej pojawiających się problemów. Poszczególne zapisy będą omówione na przykładach konkretnych produktów.
Zostaną również omówione obowiązujące interpretacje niektórych zapisów – m.in. dotyczy to rozróżnienia pomiędzy substancją dodatkową a substancją pomocniczą w przetwórstwie, przyporządkowania produktów do odpowiedniej kategorii w załączniku II do rozporządzenia nr 1333/2008, stosowania ekstraktów pełniących funkcję technologiczną w żywności, podawania nazw substancji dodatkowych na etykiecie produktów.
Przedstawione zostaną aktualne przepisy w zakresie aromatów wraz z oceną ich skutków dla producentów żywności; w tym przepisy dotyczące znakowania środków spożywczych zwierających aromaty naturalne oraz przepisy dotyczące aromatów dymu wędzarniczego.
Zostaną przedstawione przewodniki Komisji Europejskiej: przewodnik dotyczący zasady przenoszenia (projekt) oraz przewodnik w zakresie klasyfikacji enzymów.
W ramach szkolenia przewidziano dyskusję, podczas której możliwe jest rozwiązanie problemów przedstawionych przez uczestników i dotyczących zagadnień objętych szkoleniem.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie przeznaczone jest dla producentów i dystrybutorów żywności oraz dla pracowników organów urzędowej kontroli żywności pełniących nadzór nad prawidłowością stosowania substancji dodatkowych, aromatów i enzymów.
Program
I. Unijne wykazy substancji dodatkowych – załączniki do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 w sprawie substancji dodatkowych:
• substancja dodatkowa a substancja pomocnicza w przetwórstwie – zasady kwalifikacji, znakowanie w wykazie składników produktu
• kategoryzacja produktów spożywczych pod kątem możliwości dodawania substancji dodatkowych, przewodnik Komisji Europejskiej po kategoriach i podkategoriach środków spożywczych, przyporządkowanie produktu do odpowiedniej kategorii – studium przypadku ze szczególnym uwzględnieniem produktów złożonych (wieloskładnikowych)
• zasada przenoszenia w praktyce – substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji środków spożywczych; substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników- przykłady
• zasady stosowania barwników w formie laków glinowych
• obliczanie ilości dodanych związków fosforu, przeliczanie zawartości innych substancji dodatkowych, wyjątki i ograniczenia w stosowaniu substancji dodatkowych do poszczególnych produktów
• limity dodatków w substancji dodatkowych, w aromatach, enzymach oraz w substancjach odżywczych, zasada przenoszenia tych dodatków do środków spożywczych
II. Inne prace Unii Europejskiej w zakresie substancji dodatkowych:
• oświadczenie Komisji Europejskiej w sprawie składników żywności stosowanych w celach technologicznych (np. ekstrakty roślinne) – konsekwencje dla producentów żywności
• projekt przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie zasady przenoszenia
(ang. carry-over)
• okres przejściowy dla żywności zawierającej dwutlenek tytanu
• plan prac Komisji Europejskiej na kolejne lata – jakich zmian w zakresie substancji dodatkowych można się spodziewać w najbliższym czasie (np. zmiany dotyczące suplementów diety oraz stosowania azotanów i azotynów w produktach mięsnych).
III. Unijny wykaz substancji aromatycznych oraz rozporządzenie Komisji w sprawie aromatów dymu wędzarniczego
• wykaz substancji aromatycznych i ich praktyczne znaczenie dla producentów żywności
• problemy wynikające z uregulowania aromatów dymu wędzarniczego –rozporządzenie Komisji Nr 1321/2013 z dnia 10 grudnia 2013 r.
• nowe wytyczne Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków spożywczych zawierających aromaty, w tym aromaty naturalne oraz aromaty dymu wędzarniczego
IV. Prace Komisji w zakresie unijnego wykazu enzymów oraz znakowanie środków spożywczych zawierających enzymy.
• aspekty prawne stosowania enzymów w produkcji żywności, w tym znakowanie żywności zawierającej enzymy
• przewodnik Komisji Europejskiej w zakresie klasyfikacji enzymów (składnik produktu czy substancja pomocnicza w przetwórstwie)
• stan prac nad wspólnotową listą enzymów
V. Interpretacja obowiązujących przepisów
• deklarowanie nazw substancji dodatkowych na etykiecie produktu – przykłady
• interpretacje w krajach Unii Europejskiej, w tym w Polsce, dotyczące umieszczania rysunków owoców/warzyw na opakowaniach produktów zawierających w składzie aromaty
• interpretacje Komisji dotyczące niektórych przepisów w zakresie substancji dodatkowych
• substancje dodatkowe naturalnie występujące w żywności (np. dwutlenek siarki, kwas glutaminowy) – czy należy je znakować w wykazie składników ?
VI. Dyskusja
Rozwiązanie problemów przedstawionych przez uczestników i dotyczących zagadnień objętych szkoleniem.
Warunki uczestnictwa
Cena 590 zł
Dokonanie zgłoszenia:
a. przed dokonaniem zgłoszenia należy się zapoznać z Regulaminem Szkoleń (https://www.awuleopard.pl/regulamin/)
b. zgłoszenie należy wysłać poprzez
- formularz na stronach internetowych www.awuleopard.pl/szkolenia
- lub e-mail: akademia@awuleopard.pl
Zapytaj organizatora o szczegóły