Szczególne kategorie żywności - aspekty prawne
Data: 09.09.2022 Miejsce:
Czas trwania: 2 h
Cel szkolenia
Wraz z postępem technologii produkcji na rynku pojawia się coraz więcej rodzajów żywności, które dotychczas - ze względu na niedostateczny rozwój nauki - nie mogły być produkowane. Dynamiczny rozwój branży spożywczej spowodował konieczność rozszerzenia zakresu prawa żywnościowego o kolejne, szczególne kategorie produktów, które dotychczas nie stanowiły przedmiotu regulacji, a które - ze względu na swój specyficznych charakter - wymagają konkretnych, odrębnych unormowań. Prawodawstwo dotyczące takich stosunkowo „nowych” kategorii żywności jak np. GMO lub suplementy diety, musi uwzględniać specyfikę tych produktów, a jednocześnie stanowi lex specialis w odniesieniu do Ogólnego Prawa Żywnościowego. Każda ze szczególnych kategorii żywności posiada swoje własne regulacje, które normują specyficzne kwestie i problemy związane z danym rodzajem żywności. Znajomość tych przepisów jest niezbędna w celu podjęcia działalności w określonej branży. Celem szkolenia jest omówienie wybranych, szybko rozwijających się, najważniejszych kategorii żywności, które mają szczególne znaczenie na rynku spożywczym wraz podstawami prawnymi oraz pakietem odpowiednich przepisów prawnych, niezbędnych w celu prawidłowego produkowania i znakowania żywności poszczególnych rodzajów.
Szkolenie skierowane do
Osoby pracujące w branży spożywczej /w szczególności na stanowiskach technologów żywności/, odpowiedzialne za etykietowanie i znakowanie produktów, wdrażanie nowych produktów i kategorii żywności do oferty przedsiębiorstwa; pracownicy zajmujący się marketingiem żywności oraz promowaniem produktów ze względu na ich szczególne właściwości; przedsiębiorstwa planujące rozszerzenie oferty o nowe kategorie żywności; osoby zainteresowane charakterystyką i specyfiką poszczególnych rodzajów żywności.
Program
- Czym są szczególne kategorie żywności i czym różnią się od żywności konwencjonalnej?
- Omówienie wybranych kategorii żywności ze szczególnym uwzględnieniem aspektu znakowania oraz podstaw prawnych takich jak:
- GMO
- nowa żywność /novel food/
- suplementy diety
- preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt
- produkty zbożowe przetworzone i inna żywność dla dzieci
- żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
- środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała
- żywność wzbogacona
- produkty plant-based, wegańskie i wegetariańskie
Warunki uczestnictwa
- Koszt uczestnictwa 290 zł netto
- Klienci Strefy Managera - opłata 190 zł netto za uczestnika
PROSIMY O REJESTACJĘ NA DOLE OPISU SZKOLENIA W SEKCJI WEBINARIA LINK
Zapytaj organizatora o szczegóły