Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

SUPLEMENTY DIETY. Skład, reklama, wprowadzanie do obrotu, nowa żywność, botanicals.

Data: 14.11.2023 Miejsce: online
Czas trwania: 4 h

Cel szkolenia

Usystematyzowanie wiedzy z zakresu prawa żywnościowego istotnych dla firmy produkujących lub wprowadzających suplementy diety do obrotu w Polsce. 

Uczestnicy szkolenia otrzymają praktyczne informacje pomocne w codziennej pracy, związanej z dokumentowaniem zgodności produktów z obowiązującymi przepisami (jakość i bezpieczeństwo, klasyfikacja, notyfikacja).

 

Szkolenie skierowane do

Pracownicy działów jakości, rozwoju, marketingu i technologii produkcji suplementów diety.

 

Program

Obowiązkowe elementy oznakowania suplementów – J. Olszak IGI FOOD LAW

nazwa suplementu – jak brzmi i gdzie są zamieścić?
jak i gdzie wskazać kategorię składników charakterystycznych
wykaz składników suplementu i deklaracja składników „aktywnych” – zasady i przykłady
warunki przechowywania po otwarciu – kiedy i gdzie muszą być podane?
ostrzeżenia – kiedy są obowiązkowe a kiedy dobrowolne,

Reklama suplementów – I. Tańska IGI FOOD LAW

oświadczenia zdrowotne
treści dotyczące składników roślinnych (botanicals) – co może zmienić wyrok TSUE i jak się do tego przygotować
wpływ znakowania i reklamy suplementu na wszczęcie postępowania wyjaśniającego
nazwy marketingowe o charakterze oświadczeń – zasady stosowania

Dodatki technologiczne w suplementach – J. Olszak IGI FOOD LAW

dodatki, które można stosować zależnie od postaci suplementu (w tym kwestia syropów)
jak wskazać funkcję składników otoczki?
składniki technologiczne vs dodatki – czy i jak je stosować i znakować?
dodatki vs substancje pomocnicze – zasady rozróżniania

Nowa żywność w suplementach diety – I. Tańska IGI FOOD LAW

sprawdzanie statusu składnika
procedura konsultacji
jakie dane zebrać, żeby mieć dowód na historię spożycia.
czy jeśli izolat danego składnika nie jest novel to koncentrat tego składnika też nie będzie novel?

Składniki suplementów diety – Prof. Katarzyna Stoś, Przewodnicząca Zespołu ds. Suplementów Diety przy GIS

prace nad określeniem limitów dla witamin i składników mineralnych
uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety

 

Sesja pytań i odpowiedzi

 

 

Warunki uczestnictwa

Szczegóły na stronie Organizatora: https://igifoodlaw.com/szkolenia/  

Zgłoszenia należy dokonać wypełniając FORMULARZ: https://igifoodlaw.com/formularz-zgloszeniowy/ 

RABAT 20% – przy zgłoszeniu i wpłacie do 14 października 2023 r.
RABAT 40% – przedstawiciele inspekcji (rabat nie łączy się z innymi)

 

 

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.