Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?
    Data: 20.11.2025 Miejsce: Warszawa
    Czas trwania: 2 h  
Cel szkolenia
Szkolenie obejmuje omówienie czynności, jakie mogą być podejmowane w toku kontroli poszczególnych organów prowadzących urzędową kontrolę żywności, pasz i karm dla zwierząt. W ramach szkolenia omówione zostaną także prawa i obowiązki przedsiębiorców podczas kontroli.
Szkolenie obejmuje omówienie poszczególnych czynności i działań, jakie mogą podejmować organy w toku kontroli. Omówione zostaną m.in. czynności podejmowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwową Inspekcję Weterynaryjną. Ponadto, podczas szkolenia przedstawione zostaną także prawa i obowiązki przedsiębiorcy, który podlega urzędowej kontroli żywności, karm i pasz dla zwierząt.
Ze szkolenia dowiesz się m.in.
Jakie są podstawowe zasady prowadzenia urzędowej kontroli żywności / pasz / karm?
Jakie czynności może podejmować organ w toku kontroli?
Jakie prawa i obowiązki w toku kontroli ma przedsiębiorca?
Czym może zakończyć się kontrola?
Co powinien zawierać protokół kontroli?
Szkolenie skierowane do
Szkolenie kierowane jest do kierowników zakładów oraz osób biorących udział w urzędowych kontrolach żywności i pasz.
Program
Program szkolenia obejmuje:
Podstawowe zasady prowadzenia urzędowej kontroli żywności i pasz.
Czynności organu w toku kontroli:
wszczęcie kontroli bez zawiadomienia/po zawiadomieniu
upoważnienie i legitymacja inspektora
podstawowe czynności (wstęp do pomieszczeń, przeglądanie dokumentów itp.)
badanie receptur
pobieranie próbek produktów
zabezpieczenie (produktów, dokumentów itp.)
Obowiązki przedsiębiorcy:
udostępnienie dowodów, produktów, pomieszczeń itp.
ujawnienie receptury – kiedy obowiązkowe?
opłata za czynności kontrolne.
Prawa przedsiębiorcy:
weryfikacja zakresu kontroli;
sprzeciw wobec kontroli lub czynności kontrolnych;
zgłoszenie uciążliwości kontroli;
tajemnica przedsiębiorstwa;
prawo do „drugiej ekspertyzy”;
odszkodowanie za szkodę wyrządzoną przez organ.
Protokół kontroli:
co powinien zawierać?
protokoły odrębne;
zgłaszanie zastrzeżeń do protokołu;
odmowa podpisania.
Zakończenie kontroli:
sposoby zakończenia kontroli;
sankcje za utrudnianie kontroli;
co może organ po zakończeniu kontroli?
Warunki uczestnictwa
W przypadku każdego szkolenia istnieje możliwość indywidualnego wdrożenia pre- oraz post-testów wiedzy dla uczestników. Jeśli chcesz uzyskać ofertę prosimy o wcześniejszy kontakt na adres: szkolenia@food-law.pl
Zapytaj organizatora o szczegóły
  
  
  
      

