Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 19.09.2024 10:00
Cel wydarzenia
Wiodącym celem Kongresu jest dyskusja nad stworzeniem platformy wspólnych działań administracji centralnej, organizacji samorządowych, placówek oświatowych i naukowych, producentów i dystrybutorów żywności oraz organizacji pozarządowych w celu kształtowania prozdrowotnego stylu życia najmłodszego pokolenia w trosce o zdrowie publiczne kolejnych generacji. Kontekstem dla poruszanych na Kongresie zagadnień są niepokojące dane statystyczne wskazujących na to, że dzieci w Polsce należą do najszybciej tyjących w Europie, jak również rosnące problemy z niedoborami żywieniowymi, które zwiększają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych już we wczesnym wieku. Obserwuje się także niedostateczną aktywność fizyczną wśród dzieci, co przyczynia się do dalszego pogarszania ich kondycji zdrowotnej i zwiększa obciążenie dla systemu opieki zdrowotnej w przyszłości.
Chcemy, aby wydarzenie było istotnym krokiem w kierunku poprawy zdrowia dzieci i młodzieży w Polsce poprzez promowanie współpracy między różnymi sektorami.
Wydarzenie skierowane do
Kongres skierowany jest do naukowców, lekarzy, dietetyków, decydentów, przedstawicieli instytucji zajmujących się zdrowiem publicznym oraz sektora produkcji żywności. Zapraszamy także wszystkich, którym bliskie są zagadnienia związane ze zdrowym, żywieniem, przyszłością zdrowotną młodego pokolenia oraz poprawą kondycji polskiego systemu opieki zdrowotnej w przyszłości.
Program
Program |
---|
9:00 – 10:00 Rejestracja, powitalna kawa |
10:00 – 10:15 Sesja inauguracyjna |
10:15 – 12:00 Sesja plenarna: „Diagnoza zdrowia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży” Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Anna Fijałkowska, Instytut Matki i Dziecka: Czy rzeczywiście otyłość jest problemem u dzieci i młodzieży w Polsce? – wyniki badań populacyjnych Prof. Paulina Nowicka, Uppsala University: Rola programów edukacyjnych dla rodziców w zapobieganiu otyłości u dzieci Prof. dr hab. Bartosz Molik, Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie: Kondycja fizyczna dzieci i młodzieży – diagnoza, rozwiązania i wdrożenia Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Mariusz Panczyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny: Znaczenie higieny cyfrowej w kształtowaniu poprawnych nawyków żywieniowych Dr hab. Anna Fidelus, prof. UKSW, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego: Model wsparcia psychologiczno-pedagogicznego dla uczniów i nauczycieli dr Anna Zimny-Zając, Redaktorka Naczelna Medonet, dziennikarka, biotechnolożka |
12:00 – 12:30 Przerwa kawowa oraz sesja posterowa |
12:30 – 13:30 Debata I – Interdyscyplinarne strategie na rzecz zdrowia dzieci Prowadzący: Sebastian Chmara Paneliści: Przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz przedstawiciele zespołów prowadzących projekty badawczo-edukacyjne z zakresu zdrowia dzieci i młodzieży |
13:30 – 14:45 Lunch |
13:30 – 14:00 Briefing prasowy |
14:00 – 14:30 Pokaz kulinarny nt. wykorzystania plant-based food |
14:45 – 16:00 Debata II – Zdrowa przyszłość: inicjatywy producentów żywności dla dzieci i młodzieży Prowadząca: Sylwia Kalska-Myziak Paneliści: Przedstawiciele producentów żywności nt. podejmowanych działań w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży |
Paneliści |
Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Anna Fijałkowska, Instytut Matki i Dziecka Prof. Paulina Nowicka, Uppsala University Prof. dr hab. Bartosz Molik, Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Mariusz Panczyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny Dr hab. Anna Fidelus, prof. UKSW, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego |
Warunki uczestnictwa
Informacje o Kongresie, a także pełny program wydarzenia dostępne są na stronie partnerstwosggw.pl
Udział w wydarzeniu możliwy w formule online. Link do transmisji poniżej pod przyciskiem "zarejestruj się"
Rejestracja
Zarejestruj się