Weryfikacja wrażliwości sensorycznej kandydatów na oceniających
Data: 19.03.2025 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu weryfikację sprawności sensorycznej w zakresie zmysłu smaku, powonienia, dotyku i wzroku u osób wchodzących w skład zespołów oceniających. W części teoretycznej uczestnicy dowiedzą się, jaka jest rola zmysłów w analizie sensorycznej i jakie wymagania powinni spełniać oceniający oraz poznają zasady prawidłowej realizacji ocen sensorycznych. Każdy uczestnik przejdzie pełną weryfikację sensoryczną zgodnie z zaleceniami normy PN-EN ISO 8586:2023 (Analiza sensoryczna - Wybór i szkolenie oceniających sensorycznie).
Szkolenie skierowane do
Grupa docelowa:
Osoby wykonujące oceny sensoryczne produktów, chcące poszerzyć swoją wiedzę w tym zakresie – pracownicy Działów Jakości, R&D, Marketingu, Produkcji i Laboratorium.
Program
Program:
Część praktyczna:
• Ocena zdolności rozpoznawania smaków w roztworach wodnych
• Testy weryfikujące zdolność rozpoznawania barw
• Ocena zdolności rozpoznawania zapachów
• Ocena zdolności wykrywania różnic w intensywności wrażeń smakowych, zapachowych oraz związanych z teksturą
• Zapoznanie z cechami tekstury
• Ocena zdolności do opisywania wrażeń sensorycznych, zapoznanie z terminologią
Część praktyczna będzie wzbogacona informacjami odnośnie:
• Zmysłów i ich roli w ocenie oraz interakcji zmysłów
• Podstawowych zasad przeprowadzania oceny sensorycznej
• Wymogów odnośnie personelu badawczego oraz pomieszczeń, w których prowadzone są badania sensoryczne
• Sposobu przygotowania i prezentacji prób i ich wpływu na wynik oceny.
Warunki uczestnictwa
na stronie: https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/
Zapytaj organizatora o szczegóły