Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

WYSOKA WYDAJNOŚĆ, DOKŁADNOŚĆ, NIEZAWODNOŚĆ I UNIWERSALNOŚĆ – PAKOWANIE MROŻONYCH WARZYW NA NAWAŻARKACH ISHIDA

Naważarki wielogłowicowe Ishida odgrywają decydującą rolę w zwiększeniu wydajności produkcyjnej, aż o 20%, w jednej z największych firm przetwarzających i pakujących mrożoną żywność w Wielkiej Brytanii. Pinguin Foods UK jest częścią grupy PinguinLutosa z siedzibą w Belgii. Grupa ta jest światowym liderem dostarczającym najwyższej jakości i łatwe do przygotowania produkty oparte na warzywach i ziemniakach.

Fakty i liczby

Ogólne odchylenie dokładności naważania w tych liniach wynosi obecnie mniej niż 0,7%, podczas gdy poprzednio wynosiło około 1,8%.

Aktualnie wydajność z jaką naważarki pracują w linii to około 75 opakowań na minutę w przypadku opakowań 1 kg, czyli dużo poniżej możliwości naważarki wynoszącej 90 opakowań na minutę.

Na naważarkach Ishida produkowane są opakowania o wielkościach od 125 gramów do 2,5 kilogramów. Są to mieszanki warzywne składające się z dwóch, trzech i czterech warzyw, produkowane na 24-głowicowej naważarce do mieszanek warzywnych.

Wzrastające zapotrzebowanie, przy jednoczesnych działaniach firmy Pinguin w celu podnoszenia jakości i skuteczności, spowodowały, że firma zainstalowała nowe naważarki Ishida stanowiące jeden ze sposobów zwiększenia wydajności produkcyjnej fabryki o 20%.

Wyzwanie

Jak wyjaśnia Paul Spurrell, główny inżynier firmy: – Istotne jest, abyśmy szli z duchem czasu. Wysokie standardy jakościowe, które sobie wyznaczyliśmy, i których wymagają nasi klienci, powodują, że musimy inwestować w najnowocześniejszą i najlepszą technologię.

Rozwiązanie

Na liczbę pięciu naważarek Ishida zainstalowanych w fabryce Pinguin Foods UK w Kings Lynn składają się jedna nowoczesna 24-głowicowa naważarka CCW-R z zasobnikami o pojemności 3 litrów do mieszanek warzywnych i cztery naważarki 14-głowicowe o 5-litrowych zasobnikach do różnych jednorodnych produktów takich jak marchew, groszek, kukurydza, fasola, brokuł i kalafior. W liniach, w których zainstalowane są naważarki Ishida, pracują także nowe sortowniki kolorów, które sprawdzają i odrzucają warzywa o nieakceptowanym zabarwieniu. Ogólne odchylenie dokładności naważania w tych liniach wynosi obecnie mniej niż 0,7%, podczas gdy poprzednio wynosiło około 1,8%.

W ciągu tych paru miesięcy od zainstalowania osiągnęliśmy już 15% wzrostu wydajności, więc jesteśmy na dobrej drodze do uzyskania docelowych 20% wzrostu wydajności.

Na naważarkach Ishida produkowane są opakowania o wielkościach od 125 gramów do 2,5 kilogramów. Są to mieszanki warzywne składające się z dwóch, trzech i czterech warzyw, produkowane na 24-głowicowej naważarce do mieszanek warzywnych. Co więcej, te naważarki można używać do szczególnych opakowań. Na przykład, jedna naważarka, pracując w trybie „podwójnego zrzutu”, stosowana jest do pakowania 10 kilogramowych kartonów, co podwoiło wydajność i w dużym stopniu zwiększyło dokładność w porównaniu z poprzednią metodą naważania.

Chociaż o wyborze naważarek Ishida zadecydowała ich wydajność, to bardzo wysoka dokładność i niezawodność tych maszyn okazały się równie korzystnymi zaletami. - Od chwili zainstalowania nie mieliśmy żadnych problemów z naważarkami. – potwierdza kierownik hali Steve Walton. – Inną dużą zaletą tych naważarek jest ich uniwersalność: możemy z łatwością przestawić produkt z jednej linii na drugą, w zależności od wymagań, co nie było możliwe w przypadku naszych poprzednich modeli objętościowych i starszych modeli naważarek wielogłowicowych.

Uniwersalność naważarek Ishida wynika między innymi z łatwego dokonywania zmian ustawień. Dane specyfikacji produktu, w tym masa zadana, są wstępnie zaprogramowane w przyjaznej dla użytkownika jednostce zdalnego sterowania, i zmienia się je za dotknięciem guzika. Wodoodporna konstrukcja każdego modelu i łatwe do demontażu części wymienne sprawiają, że mycie można przeprowadzać szybko i skutecznie. Naważarki pracują 24 godziny na dobę, pięć dni w tygodniu, oraz dodatkowo w weekendy w czasie sezonów takich jak okres przed Bożym Narodzeniem. Aktualnie wydajność z jaką naważarki pracują w linii to około 75 opakowań na minutę w przypadku opakowań 1 kg, czyli dużo poniżej możliwości naważarki wynoszącej 90 opakowań na minutę.

Automatyczna waga kontrolna model DACS-W ma unikatowy układ scalony DSP (cyfrowy procesor sygnałów), który pozwala na precyzyjne przetworzenie sygnału w szerokim zakresie warunków.

Firma Pinguin Foods przede wszystkim sprawdziła efektywność pracy naważarek Ishida, instalując najpierw jeden model, a rezultatem tej próby było zainstalowanie naważarek Ishida na następnych czterech liniach. Teraz firma planuje zastosować urządzenie Ishida na swej ostatniej linii produkcyjnej

Koncentrujemy się nie tylko na wydajności, ale także na stałej jakości produktu i zapewnieniu całkowitej integracji naważarek z linią, by jak najbardziej efektywnie współpracowały z innymi urządzeniami zainstalowanymi w linii.

 

Słowa kluczowe:

Autor: Ishida Europe Ltd

Ishida Europe Ltd

Wybrane produkty / usługi

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.