Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 03.03.2021 Miejsce: on-line
Czas trwania: 6 h
Celem szkolenia jest zapoznanie z zafałszowaniami żywności, rodzajami, skalą zjawiska, podwójnymi standardami oraz głównymi czynnikami ryzyka w zakresie bezpieczeństwa jakości i autentyczności. Omówione zostaną techniki analityczne stosowane do określania autentyczności produktów spożywczych oraz praktyczne zastosowanie poświadczenia autentyczności dla wybranych grup żywności. Przedstawione zostaną uwarunkowania prawne dotyczące autentyczności żywności, na podstawie prawa krajowego i UE. Uczestnicy szkolenia zostaną zapoznani z przewodnikiem wdrożeniowym, którego wersję polską opublikowano w sierpniu 2018r, poświęconym przeciwdziałaniu zafałszowaniom produktów (ang. Food Fraud). Dokument ten pozwala na sprawne i prawidłowe wdrożenie wymogów zawartych m.in. w standardach IFS Food wersja 6.1, IFS PACsecure wersja 1.1 oraz IFS Logistics wersja 2.2. Przedstawione zostaną przykłady wymagań dla żywności tradycyjnej i regionalnej oraz konsekwencje wynikające z fałszowania żywności dla konsumentów i producentów.
Szkolenie skierowane jest do technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności.
1. Zafałszowania żywności – rodzaje, identyfikacja, możliwe zagrożenia
2. Przykłady zafałszowań w świetle działań kontrolnych w Polsce i na świecie
3. Metody badawcze stosowane do poświadczenia autentyczności składników na wybranych przykładach surowców i produktów
4. Autentyczność i identyfikowalność żywności w świetle legislacji
5. Przewodnik wdrożeniowy poświęcony przeciwdziałaniu zafałszowaniom produktów (ang. Food Fraud) – narzędzie dla producentów żywności, a także wszystkich instytucji i osób zajmujących się bezpieczeństwem żywności
6. Żywność tradycyjna i regionalna – wyroby o gwarantowanej jakości
7. Konsekwencje wynikające z fałszowania żywności dla konsumentów i producentów.
Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy - www.awuleopard.pl/szkolenia/zafalszowania-zywnosci-metody-ich-wykrywania-i-przeciwdzialania-tym-procederom-4/
- e-mail: akademia@awuleopard.pl
Po otrzymaniu potwierdzenia o rezerwacji miejsca należy dokonać wpłaty na poniższe konto bankowe (faktury są wydawane uczestnikom podczas szkolenia):
Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa
Plac Europejski 3
nr rachunku:
PL 62 1440 1101 0000 0000 0233 2345
Na przelewie prosimy umieścić kod szkolenia (ZAF0321) oraz nazwiska uczestników.
Zapytaj organizatora o szczegóły