Zarządzanie alergenami
Na żądanie Miejsce:
Czas trwania: 8 h
Cel szkolenia
Zapoznanie z wymaganiami zarządzania alergenami oraz skutecznymi metodami i narzędziami minimalizującymi ryzyko.
Szkolenie skierowane do
Osoby odpowiedzialne za zarządzanie alergenami, pełnomocnicy systemów bezpieczeństwa żywności, auditorzy wewnętrzni systemu, technolodzy żywności, osoby zainteresowane tematyką szkolenia.
Program
- Alergeny w branży spożywczej:
- definicje alergii i nietolerancji,
- ryzyka związane z substancjami alergennymi dla konsumenta,
- lista alergenów i substancji powodujących nietolerancję.
- znakowanie produktów spożywczych w zakresie alergenów;
- zarządzanie alergenami w zakładzie:
- źródła alergenów - identyfikacja,
- ocena ryzyka - system HACCP,
- działania zapobiegawcze - procedury i działania zapobiegawcze,
- czyszczenie, mycie i walidacja przy zarządzaniu alergenami,
- badania laboratoryjne.
- warsztaty i ćwiczenia.
Warunki uczestnictwa
METODYKA SZKOLENIA:
Szkolenie ma charakter wykładowo-dyskusyjny. Szkolenie prowadzi certyfikowany trener TÜV SÜD Polska.
CZAS TRWANIA:
8 godzin lekcyjnych.
ZAKOŃCZENIE SZKOLENIA:
Szkolenie kończy się uzyskaniem zaświadczenia uczestnictwa w szkoleniu wydanym przez TÜV SÜD Polska.
Uwaga: Szkolenie dostępne tylko w formie zamkniętej. W celu otrzymania oferty, zapraszamy do kontaktu pod adresem: akademia.pl@tuvsud.com.
Zapytaj organizatora o szczegóły