Znakowanie napojów spirytusowych – prawo, podejście urzędów i praktyczne przykłady
Data: 11.04.2025 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 2 h
Cel szkolenia
Podczas szkolenia zostaną omówione regulacje i wymogi w zakresie znakowania napojów alkoholowych takich jak napoje spirytusowe, wina, piwa oraz napoje ready-to-drink.
Program szkolenia obejmuje nie tylko obecne wymogi prawne, ale również wymogi znakowania, które obecnie są na etapie prac legislacyjnych. Omawiamy także prawne oraz praktyczne zasady stosowania informacji i oznaczeń dobrowolnych. W ramach szkolenia prezentujemy uczestnikom wymogi znakowania wynikające z nowych regulacji opakowaniowych (system kaucyjny, nowe unijne rozporządzenie dot. opakowań, polska ustawa o Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta).
Szkolenie skierowane do
Szkolenie kierowane jest do menagerów, osób zajmujących się przygotowaniem nowych produktów, zakupami opakowań i marketingiem.
Program
Program szkolenia:
1.Wskazanie regulacji dotyczących znakowania poszczególnych rodzajów napojów alkoholowych.
2.Wykaz informacji obowiązkowych dla napojów alkoholowych.
3.Zasady tworzenia nazwy produktu:
Napoje spirytusowe (np. whisky, wódka, tequila);
Piwa;
Pozostałe napoje alkoholowe.
4.Obowiązek i zasady podania wykazu składników:
Napoje spirytusowe (np. whisky, wódka, tequila);
Wina i aromatyzowane napoje winiarskie;
Pozostałe napoje winiarskie (np. cydr, miód pitny, wino owocowe);
Pozostałe napoje alkoholowe.
5.Obowiązek i zasady podania informacji o wartościach odżywczych:
Napoje spirytusowe (np. whisky, wódka, tequila);
Wina i aromatyzowane napoje winiarskie;
Pozostałe napoje winiarskie (np. cydr, miód pitny, wino owocowe);
Pozostałe napoje alkoholowe.
6.Deklarowanie szczególnych cech lub właściwości napoju alkoholowego:
Zasady stosowania oznaczeń marketingowych (słownych i graficznych).
7.Deklarowanie braku alkoholu w napoju lub jego niewielkiej ilości:
Napoje spirytusowe (np. whisky, wódka, tequila);
Wina;
Piwa.
8.Używanie nazw napojów alkoholowych w znakowaniu innych produktów:
Napoje spirytusowe (np. whisky, wódka, tequila);
Wina i aromatyzowane napoje winiarskie;
Pozostałe napoje winiarskie (np. cydr, miód pitny, wino owocowe);
Pozostałe napoje alkoholowe.
9.Oznaczenia opakowaniowe:
System kaucyjny;
Segregacja odpadów z opakowań;
Materiały opakowaniowe;
Przydatność do recyklingu;
Zawartość recyklatów w opakowaniach.
Warunki uczestnictwa
„Aby zapisać się na szkolenie wypełnij i prześlij formularz na stronie https://food-law.pl/szkolenie/znakowanie-napojow-spirytusowych/
Zapytaj organizatora o szczegóły