Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 29.01.2025 Miejsce: Gdynia
Czas trwania: 21 h
Szkolenie ma na celu zapoznanie się z aktualnym stanem prawnym dotyczącym wymagań mikrobiologicznych, zasadami
przygotowania próbek do badań, zawiesiny wyjściowej i rozcieńczeń, wskaźnikami i metodami badań mikrobiologicznych, jak
również utrwalenie umiejętności wykonywania oznaczeń przedstawionych w programie oraz interpretowania wyników analiz.
Szkolenie skierowane jest do pracowników przyzakładowych laboratoriów branży przemysłu spożywczego, diagnostów
laboratoryjnych i pracowników mikrobiologicznych laboratoriów stacji sanitarno-epidemiologicznych wszystkich szczebli,
a także pracowników innych laboratoriów zainteresowanych problematyką szkolenia.
WYKŁADY:
1. Aktualny stan prawny dotyczący wymagań mikrobiologicznych.
2. Ogólne zasady przygotowania próbek, zawiesiny wyjściowej i dziesięcio-krotnych rozcieńczeń do badań
mikrobiologicznych – omówienie normy ISO 6887.
3. Wskaźniki mikrobiologiczne i metody badań - higiena i bezpieczeństwo.
WARSZTATY:
DZIEŃ 1 i 2
1. Warsztaty w laboratorium mikrobiologicznym:
• Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów wg. PN-EN ISO 4833-1:2013-12,
• Wykrywanie obecności Salmonella spp wg. PN-EN ISO 6579-1:2017-04 – do etapu potwierdzeń,
• Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Listeria monocytogenes wg. PN-EN ISO 11290-1:2017-07 oraz PN-EN ISO
11290-2:2017-07– do etapu potwierdzeń,
• Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Enterobacteriaceae wg. PN-EN ISO 21528-2:2017-08 – do etapu
potwierdzeń,
• Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby bakterii z grupy coli wg. PN-ISO 4832:2007 oraz PN-ISO 4831:2007,
• Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby przypuszczalnych E. coli wg. PN-ISO 16649-2:2004 oraz PN-ISO 7251:2006,
• Oznaczanie przypuszczalnych Bacillus cereus wg. PN-EN ISO 7932:2005/A1:2020-09 – do etapu potwierdzeń,
• Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby gronkowców koagulazo-dodatnich wg. PN-EN ISO 6888-1:2022-03 oraz
PN-EN ISO 6888-3:2004 – do etapu potwierdzeń,
Na każdym etapie interpretacja wyników analiz..
DZIEŃ 3 (opcjonalny):
1. Warsztaty w laboratorium mikrobiologicznym - etapy potwierdzania:
• Wykrywanie obecności Salmonella spp,
• Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Listeria monocytogenes,
• Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Enterobacteriaceae,
• Oznaczanie Bacillus cereus,
• Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby gronkowców koagulazo-dodatnich oraz oznaczanie liczby pleśni i drożdży
metodą płytkową.
W celu szczególnej ochrony i w związku z realizacją szkolenia w laboratorium osoby wrażliwe na substancje chemiczne oraz
kobiety w ciąży prosimy o zgłaszanie niniejszych faktów przed realizacją szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=17311&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_MIK&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2023/12/Program-01-MIK-Analiza-mikrobiologiczna-zywnosci_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły