04 JB - Pozostałości pestycydów w produktach spożywczych - przegląd wymagań, klasyfikacja, interpretacja wyników analiz.
Data: 12.02.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 4 h
Cel szkolenia
Celem spotkania jest przedstawienie tematyki stosowania oraz monitoringu pestycydów w produkcji żywności. Główna
tematyka prezentowana podczas spotkania będzie skoncentrowana na aspekcie zanieczyszczenia żywności pozostałościami
pestycydów w kontekście bezpieczeństwa konsumenta. Wytyczne legislacyjne regulujące to zagadnienie zostaną omówione
i zaprezentowane z wykorzystaniem konkretnych przykładów praktycznych związanych z badaniami, limitami najwyższych
dopuszczalnych poziomów pozostałości oraz prawidłowym pobieraniem próbek do badania.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie jest skierowane do technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli jakości i bezpieczeństwa
suplementów diety oraz żywności, pracowników laboratorium, a także producentów i importerów środków spożywczych oraz
wszystkich zainteresowanych przedmiotową tematyką.
Program
1. Historia środków stosowanych w ochronie roślin.
2. Definicja pestycydów, klasyfikacja i przykłady zastosowania.
3. Uregulowania prawne stosowania w uprawach i hodowli w odniesieniu do bezpieczeństwa ludzi.
4. System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) i rola Europejskiego Urzędu ds.
Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
5. Skąd obecność pozostałości pestycydów w żywności.
6. Wykorzystanie technik analitycznych do monitoringu obecności pozostałości pestycydów.
7. Interpretacja wyników badania próbek.
8. Podsumowanie, dodatkowe pytania, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12237&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-04-JB-Pozostalosci-pestycydow-w-produktach-spozywczych_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły