05 JB - Produkty zafałszowane, niepełnowartościowe, podróbki i niezgodności w oznakowaniu – wybrane problemy autentyczności artykułów spożywczych.
Data: 10.06.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Podczas szkolenia przedstawione zostaną różne aspekty problematyki zafałszowań żywności – m.in. definicje prawne, przykłady
fałszowania żywności, metody zapobiegania zafałszowaniom żywności, wymagania systemów zarządzania bezpieczeństwem
żywności, przegląd wybranych metodyk analitycznych.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do technologów, specjalistów ds. kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności, a także innych
uczestników łańcucha żywnościowego oraz organów kontrolnych.
Program
1. Wprowadzenie do problematyki zafałszowań żywności:
• Podstawowe definicje prawne dotyczące tematyki zafałszowań
• Podział zafałszowań
• Przyczyny zafałszowań, w tym zapobieganie zafałszowaniom żywności w wyniku błędów ludzkich.
2. Zafałszowania żywności – wymagania prawne:
• Sankcje przewidziane za wprowadzanie do obrotu artykułów rolno-spożywczych zafałszowanych
• Przegląd przepisów dotyczących jakości handlowej artykułów-rolno spożywczych
• Przykłady fałszowania żywności na podstawie wyników kontroli przeprowadzanych przez Inspekcję Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
• Nieprawidłowości w zakresie oznakowania uznane jako zafałszowania
3. Zafałszowania żywności – wymagania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności:
• Wymagania standardu BRC i IFS w zakresie autentyczności środków spożywczych
• Ocena podatności na zafałszowania
• Plan ograniczania oszustw w branży spożywczej
• Przydatne narzędzia i przewodniki
4. Zafałszowania żywności w aspekcie badań laboratoryjnych:
• Przegląd najczęściej fałszowanych środków spożywczych
• Kontrola jakości produktów spożywczych - działania podejmowane w celu eliminowania zafałszowań wyrobów
• Metody analityczne stosowane w celu detekcji zafałszowań i przykłady interpretacji uzyskanych wyników.
5. Podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=15709&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/12/Program-05-JB-Produkty-zafalszowane-niepelnowartosciowe-podrobki-i-niezgodnosci-w-oznakowaniu_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły