08 BO - Mikrobiologiczny monitoring środowiska produkcyjnego non-food. Identyfikacja zagrożeń i ustalenie planu weryfikacji czystości mikrobiologicznej.
Data: 25.03.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest zidentyfikowanie zagrożeń mikrobiologicznych w zakładzie produkcyjnym oraz ustalenie planu
weryfikacji czystości mikrobiologicznej, przedstawienie monitoringu mikrobiologicznego środowiska produkcyjnego, w tym
klasycznych metod pobierania próbek środowiskowych oraz nowoczesnych i szybkich technik. Omówione zostaną najczęściej
popełniane błędy podczas pobierania i przygotowywania prób środowiskowych oraz wykonywania badań, czy podawania
wyników. Podczas szkolenia zostaną poruszone kwestie rozwoju kultury bezpieczeństwa produktu w obliczu zagrożeń
mikrobiologicznych.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do dla pracowników odpowiedzialnych za mycie i dezynfekcję w zakładzie produktów non food
(m. in. opakowań), technologów, kierowników jakości, pracowników działów jakości oraz laboratorium mikrobiologicznego.
Program
1. Wstęp do mikrobiologii.
2. Źródła zanieczyszczeń środowiska produkcyjnego, w tym rozwój biofilmu w środowisku produkcyjnym.
3. Pobieranie próbek środowiskowych zgodnie z PN-EN ISO 18593 - wymazy i odciski.
4. Nowoczesne i szybkie techniki monitoringu środowiska produkcyjnego – luminometryczne badanie powierzchni.
5. Pobieranie prób wody, powietrza, powietrza sprężonego.
6. Higiena pracowników produkcyjnych.
7. Omówienie najczęściej popełnianych błędów podczas pobierania i przygotowywania prób oraz wykonywania badań,
podawania wyników.
8. Budowanie kultury bezpieczeństwa produktu poprzez monitoring środowiska produkcyjnego.
9. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12486&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_BO&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/Program-08-BO-Mikrobiologiczny-monitoring-srod-prod-NON-FOOD_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły