100 DSZ - Strefy wysokiego ryzyka w zakładach przemysłu spożywczego w odniesieniu do wymagań standardów bezpieczeństwa żywności BRCGS Food, IFS Food.
Data: 28.10.2025 Miejsce:
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest zapoznanie z wymaganiami względem dedykowanych wydzielonych części zakładu do ochrony
produktów przed zanieczyszczeniem w zakładzie przemysłu spożywczego.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowanie jest do pracowników działów jakości i laboratoriów zakładów przemysłu spożywczego
odpowiedzialnych za prawidłowe zaprojektowanie, wyposażenie, użytkowanie, udokumentowanie stref wysokiego ryzyka, a
także pracowników działów: utrzymania ruchu, produkcji, członków zespołu ds. HACCP, audytorów wewnętrznych.
Program
1. Strefy ryzyka w zakładzie przemysłu spożywczego – wprowadzenie do zagadnienia.
2. Jakie produkty wymagają stref ryzyka ?
3. Wymagania prawne oraz standardów w zakresie ochrony produktu przez strefy ryzyka:
• Wymagania prawne – krajowe i unijne,
• Wymagania standardu BRC Food, wydanie 9,
• Wymagania standardu IFS, wydanie 8.
4. Źródła zanieczyszczeń w zakładach przemysłu spożywczego:
• Zanieczyszczenia fizyczne,
• Zanieczyszczenia chemiczne,
• Zanieczyszczenia biologiczne.
5. Strefy ryzyka – jakie ? :
• Celowość wyznaczania stref ryzyka,
• Rodzaje stref.
6. Drzewo decyzyjne do wyznaczania stref ryzyka.
7. Wyposażenie stref ryzyka - wysokie ryzyko:
• Powietrze/wentylacja,
• Kanalizacja,
• Instalacje – w tym system komputerowy,
• Wyposażenie,
• Rozdział architektoniczny,
• Opakowanie,
• Pracownicy,
• Urządzenia do podnoszenia higieny w pomieszczeniach.
8. Ocena ryzyka – analiza ryzyka w strefie.
9. Prawidłowe zasady wejścia pracownika na strefę i wyjścia.
10. Kontrola jakości strefy, analiza wyników:
• Zasady i cele kontroli strefy,
• Słabe punkty strefy,
11. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12225&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_DSZ&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-100-DSZ-Strefy-wysokiego-ryzyka-w-zakladach-przemyslu-spoz_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły