113 JB - Żywność prozdrowotna – skład, oznakowanie, reklama.
Data: 10.04.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu zdobycie oraz doskonalenie wiedzy na temat prawnych aspektów tworzenia oraz prezentacji żywności
o charakterze prozdrowotnym (żywności wzbogaconej, suplementów diety, FSMP, produktów do kontroli masy ciała).
Omawiane zagadnienia będą ilustrowane licznymi przykładami z rynku.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do technologów, pracowników działów jakości oraz właścicieli firm, które sprzedają lub planują
sprzedawać żywność prozdrowotną, a także wszystkich osób zainteresowanych prezentowaną tematyką.
Program
1. Kategorie żywności o charakterze prozdrowotnym:
• Podział żywności o właściwościach prozdrowotnych (żywność wzbogacona, suplement diety, żywność specjalnego
przeznaczenia medycznego, środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała),
• Istotne różnice pomiędzy kategoriami (na przykładach),
• Problemy praktyczne związane z prawidłową kwalifikacją żywności „prozdrowotnej”,
• Przegląd przepisów regulujących poszczególne rodzaje żywności „prozdrowotnej”.
2. Skład żywności o charakterze prozdrowotnym:
• Zasady wzbogacania żywności (różnych kategorii),
• Maksymalne i minimalne ilości witamin oraz składników mineralnych,
• Składniki roślinne – które mogą być składnikiem żywności?
• Problematyka „novel food” (nowa żywność i nowe składniki żywności).
3. Oznakowanie żywności o charakterze prozdrowotnym:
• Najważniejsze różnice w oznakowaniu poszczególnych kategorii żywności,
• Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne vs oświadczenia medyczne,
• Bazy dozwolonych oświadczeń (w tym tzw. lista „pending”),
• Warunki stosowania oświadczeń.
4. Reklama żywności o charakterze prozdrowotnym:
• Zasady formułowania treści o charakterze reklamowym,
• Komunikaty problemowe, np. „naturalny”, „zdrowy”, „bez konserwantów”, „bez GMO”, „na odchudzanie”, „na
przeziębienie”, „przeciwwirusowy” – analiza przykładów z rynku.
5. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12251&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-113_JB_Zywnosc-prozdrowotna.-Sklad-oznakowanie-reklama_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły