121 JBP - Zasady etykietowania i wprowadzania do obrotu pasz. Praktyczne zastosowanie przepisów, najczęstsze błędy.
Data: 25.03.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest przekazanie uczestnikom wiedzy na temat zasad prawidłowego etykietowania wszystkich rodzajów pasz
(mieszanki paszowe, karmy. materiały paszowe, dodatki paszowe, premiksy). Uczestnicy zostaną zaznajomieni
i poprowadzeni „krok po kroku” przez niezbędne do tego celu materiały (m.in. rejestr dodatków paszowych, katalog
materiałów paszowych, feedmaterialregister.eu). Szkolenie będzie oparte o praktyczne przykłady, również nieprawidłowości,
spotykanych w codziennych sytuacjach rynkowych.
Szkolenie skierowane do
Osoby odpowiedzialne na co dzień w swojej pracy zawodowej za tworzenie etykiet, reklamę oraz weryfikację oznakowania
pasz.
Program
1. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 767/2009767/2009 - definicje ich znaczenie i wpływ na
klasyfikację produktów paszowych.
2. Rejestr dodatków paszowych:
• Jak korzystać, praktyczne porady.
3. Materiały paszowe:
• Katalog materiałów paszowych – co można a co trzeba,
• Feedmaterialregister.com – status umieszczonych w nim produktów,
• Przemysł spożywczy jako źródło materiałów paszowych,
4. Dodatki paszowe i premiksy (Rozporządzenie Nr 1831/2003):
• Zasady autoryzacji,
• Oznakowanie.
5. Oświadczenia obowiązkowe i dobrowolne stosowane w oznakowaniu pasz.
6. Jak opracować prawidłowo etykietę, co musi zawierać, a co może.
7. Ograniczenia prawne w stosowaniu pasz.
8. Błędy i nadużycia stwierdzane w produktach znakowanych jako pasze – przykłady z życia.
9. Kryteria oznakowania pasz "bez GMO".
10. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12414&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JBP&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/Program-121-JBP-Zasady-etykietowania-i-wprowadzania-do-obrotu-pasz_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły