154 BO - Wymagania standardu BRCGS Packaging Materials wydanie 7.
Data: 29.05.2025 Miejsce: ON-LINE/KRAKÓW
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu zrozumienie i skuteczne wdrożenie wymagań wersji 7 standardu BRCGS dla materiałów opakowaniowych
oraz innych materiałów higienicznie wrażliwych. Po ukończeniu tego kursu, uczestnicy nabędą wiedzę na temat wymagań
standardu BRCGS wydanie 7.
Szkolenie skierowane do
Pracownicy odpowiedzialni za system zarządzania i audyty w firmie branży opakowaniowej, których zdaniem jest doskonalenie
systemu gwarantującego produkcję opakowań zgodnych jakościowo i bezpiecznych dla żywności oraz konsumenta, audytorzy
oraz osoby odpowiedzialne za nadzór nad obszarami standardu BRC dla materiałów opakowaniowych.
Program
1. Wstęp i ogólne pojęcia związane ze standardem BRCGS PM, wydanie 7:
• Powody wprowadzania zmian w większości standardów dla branży spożywczej i pokrewnych – zmiany na rynku, zmiany
w wymaganiach GFSI,
• Przypomnienie najważniejszych wymagań SZ– Quiz.
2. Wymagania BRC PM, wydanie 7. Wymagania fundamentalne:
• Wymagania fundamentalne – ich rola, znaczenie i interpretacja wymagań,
• najwyższe kierownictwo – Kultura bezpieczeństwa i jakości produktu - praktyczne opracowanie i wdrożenie Planu
rozwoju i ciągłego doskonalenia Kultury bezpieczeństwa i jakości, specyfikacje,
• analiza zagrożeń i ocena ryzyka (HARA),
• audyty wewnętrzne i inspekcje – co powinny obejmować. Jak ustalić częstotliwość?
• identyfikowalność,
• działania korygujące i zapobiegawcze – analiza przyczyn źródłowych,
• utrzymanie porządku i sprzątanie – program monitorowania środowiska,
• kontrola procesu,
• szkolenia i kompetencje,
• Ćwiczenie / Przykłady.
3. Pozostałe wymagania w tym m.in:
• Zatwierdzanie dostawców i monitorowanie wydajności,
• Zarządzanie podwykonawcami i procesami zleconymi na zewnątrz,
• Incydenty, informowanie Jednostki certyfikującej,
• Kontrole produktu – metody testowe, urządzenia kontrolne itp.,
• Przychodzące towary i magazynowanie,
• Sprzęt i wyposażenie wraz z wymaganiami dla procesu zakupu sprzętu i wyposażenia,
• Programy wstępne,
• Personel – higiena osobista, badania lekarskie i odzież ochronna,
• Obrona produktu – Product defence oraz zafałszowana /oszustwa (product fraud), różne wytyczne i metodologie ww.
zakresie,
• Ćwiczenie / Przykłady.
4. Program certyfikacji:
• Audyty zapowiedziane i niezapowiedziane – zasady planowania, przebieg audytu, moduły dodatkowe,
• Audyty zdalne,
• Stopniowanie niezgodności, postępowanie z niezgodnościami,
• Zawieszenie lub wycofanie certyfikatu – kiedy jest możliwe.
5. Podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12328&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_BO&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-154-BO-Wymagania-BRCGS-Packaging-Materials-v.-7_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły