159 JB - Znakowania żywności. Przemysł mleczarski.
Data: 18.09.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Podczas szkolenia uczestnicy poznają podstawowe wymagania dotyczące zasad etykietowania produktów mlecznych.
Będą mieli także okazję skonsultować z ekspertem konkretne przykłady etykiet.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie adresowane jest do pracowników działów jakości i rozwoju, technologów, specjalistów z zakresu marketingu,
a także inne osoby odpowiedzialne za weryfikację poprawności oznakowania środków spożywczych.
Program
1. Ogólne zasady znakowania żywności:
• Odpowiedzialność prawna za produkt,
• Nazwa środka spożywczego,
• Ilość netto żywności,
• Wykaz składników (w tym substancje dodatkowe, aromaty, enzymy),
• Pominięcie komponentów w wykazie składników - zasada przenoszenia,
• Oznaczenie ilościowe składnika (deklaracja QUID),
• Znakowanie w zakresie alergenów,
• Znakowanie krajem pochodzenia – kiedy jest konieczne ?
• Deklaracja pochodzenia podstawowego składnika – rozporządzenie (UE) nr 2018/775,
• Data minimalnej trwałości, termin przydatności do spożycia,
• Warunki przechowywania i warunki użycia.
2. Znakowanie wartością odżywczą:
• Sposób prezentacji informacji o wartości odżywczej – treści obowiązkowe i dobrowolne,
• Zaokrąglenia wartości liczbowych i limity tolerancji.
3. Prezentacja i reklama żywności - treści nieobowiązkowe:
• Komunikaty typu „bez konserwantów”, „tradycyjny smak” „bez GMO” i inne „problemowe”,
• Co można, a czego nie można napisać na etykiecie - na przykładach z rynku.
4. Część warsztatowa, zakończenie:
• Omówienie treści etykiet nadesłanych przez uczestników.
5. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Uczestnicy mogą przed szkoleniem przesłać wzory etykiet do weryfikacji problemowych kwestii na adres:
szkolenia@jsh.com.pl. Maksymalnie 2 etykiety na firmę, do 7 dni przed szkoleniem.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12241&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-159-JB_Znakowanie-zywnosci.-Przemysl-mleczarski_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły