163 DSZ - Food fraud - Autentyczność żywności i ocena podatności na zafałszowania w branży spożywczej w odniesieniu do wymagań standardów BRCGS Food, IFS Food, FSSC 22000.
Data: 24.04.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu poszerzenie wiedzy w zakresie rodzajów zafałszowań żywności a przede wszystkim poznaniu narzędzi
pozwalających na ocenę podatności surowców/ materiałów i dostawców. Szkolenie odnosi się do wymagań standardów BRCGS
Food, IFS Food oraz FSSC 22000. Te same narzędzia mogą zastosować producenci opakowań do kontaktu z żywnością (BRCGS
Packing Materials) jak również w firmy handlowe (IFS Broker).
Szkolenie skierowane do
Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich osób związanych z branżą spożywczą, pragnących poszerzyć swoją wiedzę
w zakresie zafałszowań, oszustw i autentyczności żywności.
Program
1. Food Defence, Food Fraud, EMA (Economically motivated adulteration) – zrozumieć podobieństwa i różnice.
2. Najczęściej zafałszowane produkty spożywcze.
3. Rodzaje zafałszowań żywności i opakowań .
4. Wymagania standardów BRCGS Food, IFS Food i FSSC 22000 w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniem i oszustwom
oraz gwarantowania autentyczności żywności.
5. Wykorzystanie wytycznych standardów BRCGS i IFS w wykonaniu oceny podatności oraz przygotowaniu planu
ograniczenia oszustwa produktowego.
6. Najczęstsze pytania audytowe w zakresie autentyczności – jak na nie odpowiadać?
7. Jak kontrolować dostawców w zakresie autentyczności żywności?
8. Przeglądy oceny podatności – monitorowanie informacji o oszustwach związanych z żywnością .
9. Ćwiczenie – analiza „Food Fraud” na wybranych przykładach.
10. Egzamin końcowy.
11. Podsumowanie szkolenia, pytania.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12322&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_DSZ&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-163-DSZ-Food-fraud-Autentycznosc-zywnosci-i-ocena-podatnosci_-2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły