165 BO - Pełnomocnik i audytor wewnętrzny standardu FSSC 22000 v. 6 dla producentów opakowań.
Data: 17.03.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest prezentacja i szczegółowe omawiane wymagań normy ISO/TS 22002-4 (wcześniej PAS 223) oraz wymagań
dodatkowych FSSC 22000 wersja 6. Uczestnicy powinni znać wymagania normy ISO 22000. Szkolenie jest rozszerzeniem wiedzy
z zakresu systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000. Szczegółowo omówione zostaną metody i techniki
przeprowadzania audytów wewnętrznych wraz z ich dokumentowaniem.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników, menadżerów, przewodniczących zespołu bezpieczeństwa żywności (HACCP) oraz
audytorów wewnętrznych w zakładach produkujących opakowania do kontaktu z żywnością.
Program
Wymagania FSSC 22000:
1. Przypomnienie najważniejszych wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności.
2. Geneza Norm serii ISO 22000 oraz schematu FSSC 22000 – powiązanie z GFSI.
3. Programy wstępne wg ISO/TS 22002-4, w tym m.in.:
• Konstrukcja budynków,
• Media – powietrze, woda, energia,
• Usuwanie odpadów,
• Urządzenia, maszyny i instalacje,
• Zakupy, ocena dostawców i usługodawców,
• Higiena maszyn, urządzeń i pomieszczeń,
• Zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym i migracja,
• Zwalczanie szkodników,
• Higiena personelu,
• Powtórna obróbka,
• Magazynowanie i transport,
• Wycofanie wyrobów,
• Obrona żywności.
4. Wymagania dodatkowe FSSC 22000: zarządzanie usługami, etykietowanie produktów, obrona żywności i zafałszowania,
zarządzanie alergenami, monitoring środowiskowy, używanie logo FSSC, magazynowanie i przechowywanie, zapobieganie
zanieczyszczeniom krzyżowym, weryfikacja programów wstępnych, projektowanie produktu.
5. Procedura certyfikacji wg wersji 6 FSSC 22000: audyty niezapowiedziane, klasyfikacja niezgodności oraz podejmowanie
działań korygujących, audyty zdalne.
Audytor wewnętrzny FSSC 22000:
1. Przygotowanie audytu:
• Co to jest audyt, kto to jest audytor, rodzaje i etapy przeprowadzenia,
• Proces przygotowania audytu,
• Ćwiczenie – przygotowanie audytu.
2. Przeprowadzenie audytu i zakończenie:
• Proces przeprowadzenia audytu,
• Ćwiczenie – studium przypadku, identyfikacja zgodności i niezgodności,
• Program zakończenia audytu,
• Inicjowanie działań korygujących,
• Ćwiczenie – zakończenie auditu (Raport z audytu),
• Ćwiczenie – zakończenie audytu (Inicjowanie działań korygujących, ocena ich skuteczności),
• Ćwiczenie – określanie przyczyn niezgodności, podejmowanie skutecznych działań korygujących,
• Najczęstsze problemy przy prowadzeniu audytów wewnętrznych,
• Klasyfikacja niezgodności podczas audytów certyfikujących FSSC 22000 – zamykanie niezgodności.
3. Podsumowanie szkolenia:
• Ocena szkolenia
• Podsumowanie
• Egzamin końcowy
• Zakończenie szkolenia
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12324&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_BO&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-165-BO-Pelnomocnik-i-audytor-wewnetrzny-FSSC-22000-dla-producentow-opakowan_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły