17 JB - Określanie wartości odżywczej do celów znakowania – aspekty praktyczne.
Data: 17.03.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Szkolenie pozwoli odpowiedzieć na pytania, jakie pojawiły się po wejściu w życie rozporządzenia (UE) 1169/2011,
wprowadzającego obowiązek znakowania żywności wartością odżywczą. Na szkoleniu zostaną przedstawione możliwe
sposoby wyznaczania wartości odżywczej żywności w oparciu o dane literaturowe i badania laboratoryjne
Szkolenie skierowane do
Osoby odpowiedzialne za przygotowanie specyfikacji produktów i etykiet spożywczych, technolodzy żywności, osoby
zainteresowane tematyką szkolenia.
Program
1. Wymagania prawne w zakresie oznakowania środków spożywczych wartością odżywczą:
• Obowiązkowa Informacja o wartości odżywczej,
• Żywność zwolniona z obowiązku znakowania wartością odżywczą,
• Dobrowolna Informacja o wartości odżywczej.
2. Określanie zawartości składników odżywczych:
• Wytyczne Komisji Europejskiej w odniesieniu do Rozporządzenia UE nr 1169/2011:
- limity tolerancji,
- zasady zaokrągleń.
• Metody określania wartości odżywczej produktów:
- wykorzystanie metod analitycznych do oznaczania zawartości składników odżywczych,
- wpływ zastosowanej metodyki badań na uzyskiwany wynik,
- problemy praktyczne związane z pobieraniem i uśrednianiem prób,
- wykorzystanie baz danych wartości odżywczej oraz tabel składu do wyznaczania informacji o wartości
odżywczej (przykład kalkulacji),
- zmiany receptur, zamiany składników – wpływ na wartości odżywcze produktów gotowych.
3. System Nutri-Score:
• Geneza systemu Nutri-Score,
• Kto może przystąpić do systemu i jakie produkty mogą być oznaczane logo Nutri-Score?
• Zasady algorytmu Nutri-Score – wyznaczanie Nutri-Score ,
• Nutri-Score na półkach sklepowych i w aplikacji dla konsumentów,
• Nutrii-Score – podejście w krajach członkowskich UE.
4. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
W przypadku dodatkowych pytań po szkoleniu prosimy o kontakt z naszym Trenerem, który odpowie na Państwa pytania
dotyczące tematyki szkolenia do 2 tygodniu po wydarzeniu. Po tym terminie konsultacje będą traktowane jako usługa płatna.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12549&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/Program-17-JB-Okreslanie-wartosci-odzywczej-do-celow-znakowania_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły