171 MIK - Warsztaty z walidacji, weryfikacji i szacowanie niepewności wyników w mikrobiologii żywności.
Data: 07.05.2025 Miejsce: Poznań
Czas trwania: 13 h
Cel szkolenia
Uczestnicy szkolenia zapoznają się ze schematem planowania i realizacji walidacji badań ilościowych i jakościowych.
Wyznaczą precyzję w warunkach powtarzalności i odtwarzalności, specyficzność i selektywność oraz oszacują niepewność
metody badawczej. Przykłady praktyczne, obliczenia w trakcie szkolenia pozwolą na swobodne przyswojenie i utrwalenie
wiedzy.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do pracowników przyzakładowych laboratoriów zajmujących się walidacją metod
mikrobiologicznych, diagnostów laboratoryjnych, pracowników innych laboratoriów zainteresowanych problematyką
szkolenia, doktorantów i pracowników naukowych chcących podnieść swoje kompetencje, jak również osób
zainteresowanych problematyką szkolenia.
Program
1. Terminologia.
2. Dokumenty odniesienia - obowiązujące akty prawne i normy międzynarodowe.
3. Omówienie różnić pomiędzy poszczególnymi arkuszami normy PN-EN ISO 16140.
4. Wybór odpowiedniego dokumentu referencyjnego do przeprowadzenia walidacji/weryfikacji.
5. PN-EN ISO 16140-3:2021-07 - Protokół weryfikacji referencyjnych i zwalidowanych metod alternatywnych
w pojedynczym laboratorium:
• Wybór matryc,
• Protokół techniczny,
• Kontaminacja – przygotowanie inokulum oraz obliczenia,
• Parametry charakterystyki (eLOD50, eBias, SIR),
• Kryteria akceptacji.
6. PN-EN ISO 16140-4:2021-01 - Protokół walidacji metody stosowanej w jednym laboratorium:
• Protokół techniczny,
• Podejście standardowe oraz wieloczynnikowe,
• Parametry charakterystyki,
• Kryteria akceptacji.
7. PN-EN ISO 16140-6:2020-05 - Protokół walidacji alternatywnych (własnych) metod dla procedur do potwierdzania
i typowania:
• Krótkie omówienie wymogów oraz protokołu technicznego.
8. PN-EN ISO 22118:2011 – Charakterystyka molekularnych metod wykrywania:
• Krótkie omówienie dodatkowych wymogów związanych z parametrami charakterystyki metody dla analiz
żywności metodą PCR.
Część II – Niepewność pomiaru w badaniach mikrobiologicznych
1. Terminologia i definicje.
2. Obowiązujące akty prawne i normy międzynarodowe.
3. Sposób obliczania niepewności pomiaru w metodach ilościowych zgodnie z PN-EN ISO 19036:2020-04:
• Niepewność techniczna,
• Niepewność matrycy,
• Niepewność dystrybucji.
Część III – Warsztaty, obliczenia.
Podsumowanie, pytania, zakończenie szkolenia.
W celu szczególnej ochrony i w związku z realizacją szkolenia w laboratorium osoby wrażliwe na substancje chemiczne oraz
kobiety w ciąży prosimy o zgłaszanie niniejszych faktów przed realizacją szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12614&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_MIK&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/02/Program-171-MIK-Warsztaty-z-walidacji-weryfikacji-i-szacowanie-niepewnosci_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły