182 JB - Znakowanie żywności na rynek Stanów Zjednoczonych.
Data: 05.03.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest przedstawienie ogólnych wymogów w zakresie znakowania środków spożywczych przeznaczonych na
rynek USA, głównie w obszarze kompetencji FDA. Podczas szkolenia uczestnicy poznają podstawowe przepisy i wytyczne
związane z omawianą tematyką. W sposób szczególny zostaną uwzględnione aspekty, które różnią legislację amerykańską od
unijnej.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do firm, które eksportują produkty spożywcze na rynek amerykański lub planują takie działanie
w przyszłości. Spotkanie pozwoli zdobyć cenną wiedzę pracownikom działów jakości, działów prawnych i laboratorium.
Program
WYKŁADY:
1. Przepisy w zakresie znakowania żywności przeznaczonej na rynek USA:
• Najważniejsze akty prawne i sposób poruszania się po eCFR,
• Podział kompetencji pomiędzy FDA i USDA-FSIS oraz sposób kontroli.
2. Ogólne zasady znakowania żywności (z naciskiem na wymogi FDA):
• Nazwa środka spożywczego,
• Oznaczenie ilości netto,
• Wykaz składników (z uwzględnieniem substancji dodatkowych),
• Znakowanie w zakresie alergenów,
• Treści dobrowolne (np. termin przydatności, QUID),
• Wymogi dodatkowe dla produktów spoza USA.
3. Znakowanie wartością odżywczą:
• Różnice w definicjach dotyczących istotnych składników odżywczych (w porównaniu z przepisami UE),
• Zakres i sposób prezentacji informacji o wartości odżywczej,
• Metodyka wyznaczania wielkości porcji produktu na podstawie RACC,
• Zaokrąglenia deklarowanych wartości liczbowych i limity tolerancji.
4. Prezentacja i reklama żywności - treści nieobowiązkowe:
• Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – definicje i ogólne zasady stosowania,
• Inne wybrane komunikaty dobrowolne typu „gluten free”, „GMO free”, „wholegrain”, „healthy” itp.
5. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=15576&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/12/Program-182-JB-Znakowanie-zywnosci-na-rynek-Stanow-Zjednoczonych_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły