183 SPP - Pobieranie próbek mleka i jego przetworów.
Data: 21.10.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 3 h
Cel szkolenia
• Przypomnienie podstawowych obowiązków producentów żywności pochodzenia zwierzęcego w oparciu o wymagania
prawne,
• Praktyczne wykorzystanie wiedzy w zakresie metodyki pobierania próbek z zakresu mleka i przetworów mleczarskich,
• Potwierdzenie kompetencji w zakresie pobierania próbek z zakresu mleka i przetworów mleczarskich (certyfikat),
• Konsultacje z wykładowcą posiadającym wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń z zakresu mleka i
przetworów mleczarskich.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowanie jest do pracowników działów jakości, produkcji i laboratoriów zakładów przemysłu mleczarskiego
odpowiedzialnych za pobór próbek mleka i przetworów mleczarskich do badań fizyko-chemicznych i mikrobiologicznych.
Program
1. Wstęp: ogólne zasady pobierania próbek żywności i pasz:
• Przepisy związane z pobieraniem próbek żywności do badań laboratoryjnych,
• Cele pobierania próbek,
• Metody pobierania próbek,
• Rodzaje próbek.
2. Pobieranie próbek mleka i przetworów mleczarskich:
• Sprzęt do pobierania próbek,
• Liczność pobieranych próbek pierwotnych,
• Sposób pobierania próbek,
• Sprawozdania z pobierania próbek,
• Pakowanie próbek,
• Warunki transportu i przechowywania próbek.
3. Ćwiczenia:
• Praktyczne pobieranie próbek – przygotowanie pakowanie, znakowanie próbki laboratoryjnej,
• Protokół z pobierania próbek.
4. Pytania, test, zakończenie szkolenia, rozdanie certyfikatów.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=15664&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_SPP&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/12/Program-183-SPP-Pobieranie-probek-mleka-i-jego-przetworow_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły