200 MIK - Teoria płotków. Jak drobnoustroje przełamują bariery temperaturowe, kwasowe, ciśnieniowe i inne w procesie technologicznym.
Data: 12.06.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z praktycznym wykorzystaniem odziaływania stresu środowiskowego na
inaktywację drobnoustrojów w procesach technologicznych.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane dla osób związanych z przemysłem spożywczym: pracowników działów jakości i technologów żywności.
Program
1. Mechanizmy odpowiedzi drobnoustrojów na poziomie komórkowym.
2. Stresy abiotyczne: stres temperaturowy, stres osmotyczny, stres oksydacyjny, stres pH, stres mechaniczny, stres
ciśnieniowy, stres pokarmowy, stres wynikający z akumulacji toksycznych metabolitów, stres synergistyczny
(wieloczynnikowy).
3. Odporność na środki dezynfekcyjne – tworzenie biofilmu wywołane stresem.
4. Stres środowiskowy i oporność na antybiotyki w patogenach związanych z żywnością.
5. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
W przypadku dodatkowych pytań po szkoleniu prosimy o kontakt z naszym Trenerem, który odpowie na Państwa pytania
dotyczące tematyki szkolenia do 2 tygodniu po wydarzeniu. Po tym terminie konsultacje będą traktowane jako usługa płatna.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=15695&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_MIK&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/12/Program-200-MIK-Teoria-plotkow.-Jak-drobnoustroje-przelamuja-bariery_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły