217 JB - Znakowanie żywności – produkty garmażeryjne i dania gotowe.
Data: 12.05.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z wymaganiami prawnymi dotyczącymi znakowania produktów garmażeryjnych
i dań gotowych.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie adresowane jest do pracowników działów jakości, technologów, specjalistów z działu R&D oraz marketingu.
Program
1. Znakowanie żywności opakowanej - ramy prawne:
• Przegląd przepisów krajowych i unijnych dotyczących etykietowania żywności,
• Odpowiedzialność prawna za produkt i jego oznakowanie,
• Nazwa żywności przewidziana w przepisach, nazwa zwyczajowa, nazwa opisowa - przykłady poprawnego
konstruowania nazw,
• Wymagane prawnie informacje towarzyszące nazwie,
• Wykaz składników – jak poprawnie opracować?
• Oznaczenie ilościowe składnika (QUID),
• Zawartość nadzienia – deklarować czy nie?
• „Najlepiej spożyć przed” czy „Należy spożyć do:”? Kiedy należy podać warunki przechowywania po otwarciu?
• Inne oznaczenia wynikające z przepisów prawa.
2. Znakowanie dodatków:
• Prawidłowa nazwa i funkcja technologiczna dodatku,
• Ocena możliwości stosowania określonych dodatków – przykłady produktów,
• Pominięcie deklaracji dodatku w wykazie składników (zasada przenoszenia),
• Barwniki vs. żywność barwiąca.
3. Graficzne lub słowne podkreślenie charakteru produktu:
• Produkty „w stylu”, „a’la” – czy nazwa zobowiązuje do deklaracji kraju pochodzenia?
• Elementy graficzne – symbole, krajobrazy – a znakowanie krajem pochodzenia,
• Możliwości stosowania określeń „tradycyjna kuchnia”, „domowy”, „jak u mamy”, itp.
4. Znakowanie wartości odżywczej:
• Zaakceptowane prawnie metody wyznaczania wartości odżywczej żywności,
• Treść obowiązkowej i dobrowolnej informacji o wartości odżywczej,
• Zaokrąglenia wartości liczbowych oraz limity tolerancji – wytyczne Komisji Europejskiej.
5. Znakowanie alergenów:
• Wymagania prawne,
• Analiza zagrożenia dla produktów wytwarzanych w zakładzie,
• Alergeny krzyżowe i ostrożnościowe deklarowanie alergenów (PAL – Precautionary Allergen Labelling),
• Produkty dla wegan a alergeny krzyżowe pochodzenia zwierzęcego – deklarować, czy nie?
6. Instrukcja przygotowania – o czym należy pamiętać? :
• Warunki użytkowania.
• Wybór opakowań.
7. Przegląd najczęściej popełnianych błędów, odpowiedzi na pytania nadesłane przed szkoleniem
8. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia
Istnieje możliwość weryfikacji etykiety przez trenera, w celu omówienia jej podczas szkolenia. W tym celu prosimy przesłać
etykietę na maila szkolenia@jsh.com.pl najpóźniej do 3 dni przed szkoleniem.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=16134&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2023/03/Program-217-JB-Znakowanie-zywnosci.-Produkty-garmazeryjne-i-dania-gotowe_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły