219 DSZ - Zadania zespołu bezpieczeństwa żywności w systemie zarządzania na podstawie wymagań Codex Alimentarius oraz standardów BRCGS Food i IFS Food.
Data: 16.09.2025 Miejsce: ON-LINE / KRAKÓW
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest prezentacja i szczegółowe omówienie roli członków Zespołów bezpieczeństwa żywności / HACCP
w systemie zarządzania. Szkolenie opiera się o wymagania Codex Alimentarius a także odnosi się do zadań stawianych
Kierownictwu oraz zespołom bezpieczeństwa żywności w standardach BRCGS Food oraz IFS Food.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników, kierowników, menadżerów, liderów zespołu bezpieczeństwa żywności (HACCP)
a także członków zespołu bezpieczeństwa żywności w zakładach produkujących żywność.
Program
1. Wstęp i ogólne pojęcie systemów zarządzania:
• Powitanie,
• Różne standardy w branży spożywczej,
• Ćwiczenie – Quiz dotyczący zasad higieny.
2. Wymagania Codex Alimentarius. Wydanie 2022. Dobre praktyki higieniczne/ Programy wstępne:
• Zaangażowanie kierownictwa w bezpieczeństwo żywności - Kultura bezpieczeństwa żywności,
• Wprowadzanie i kontrola zagrożeń żywnościowych,
• Produkcja podstawowa,
• Zakładanie – projektowanie obiektów i wyposażenia,
• Szkolenia i kompetencje,
• Konserwacja zakładu, czyszczenie i dezynfekcja oraz zwalczanie szkodników,
• Higiena osobista,
• Kontrola operacyjna,
• Informacje o produkcie i świadomość konsumentów,
• Ćwiczenia praktyczne związane z programami wstępnymi.
3. Wymagania Codex Alimentarius. Wydanie 2022. HACCP:
• 7 zasad i 12 kroków HACCP – wprowadzenie,
• Powołanie zespołu ds. HACCP,
• Opis produktu, wraz z określeniem zamierzonego zastosowania i użytkowników,
• Schemat technologiczny procesu produkcji oraz jego weryfikacja,
• Analiza zagrożeń,
• Wyznaczanie krytycznych punktów kontroli CCP,
• Ustalenie limitów krytycznych,
• Ustanowienie systemu monitorowania CCP,
• Ustanowienie działań korygujących dla CCP,
• Walidacja Planu HACCP i procedury weryfikacji,
• Ustanowienie dokumentacji i prowadzenie zapisów,
• Ćwiczenia praktyczne dotyczące systemu HACCP.
4. Podsumowanie szkolenia:
• Ćwiczenie - Komunikacja z Zespołem bezpieczeństwa żywności,
• Ocena szkolenia,
• Podsumowanie,
• Zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=17470&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_DSZ&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2023/12/Program-219-DSZ-Zadania-zespolu-bezp-zywnosci-w-systemie-zarzadzania-na-podstawie-wymagan-CA-BRCGS-IFS_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły