226 JB - Ocena jakości zbóż oraz ziaren roślin oleistych. Analizy pasz w odniesieniu do wymagań GMP.
Data: 16.05.2025 Miejsce: Gdynia
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Podniesienie kompetencji Uczestników w zakresie wykonywania badań laboratoryjnych ziarna zbóż i ziaren oleistych.
Zapoznanie z interpretacją wyników oznaczania wybranych wyróżników jakościowych oraz przekazanie dodatkowych
informacji dotyczących wymagań GMP+ w odniesieniu do analiz laboratoryjnych. Wymiana doświadczeń między
prowadzącymi szkolenie a uczestnikami.
Podczas szkolenia zapewniamy:
• Przekazanie szczegółowej wiedzy z tematyki badania zbóż,
• Możliwość obserwacji przebiegu oznaczeń przez doświadczoną kadrę w na profesjonalnym sprzęcie J.S. Hamilton,
• Materiały dydaktyczne w postaci prezentacji.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie dedykowane do pracowników laboratoriów przy zakładach zbożowo-młynarskich i punktów skupu zbóż oraz
rolników.
Program
I BLOK Ocena organoleptyczna:
• PN-70/R-74013: 2012- Ziarno zbóż. Wstępna kontrola jakości i badanie cech organoleptycznych,
• PN-R-66149:1997 Ziarno roślin oleistych -- Ocena organoleptyczna.
II BLOK Metody oznaczania jakości ziarna zbóż i nasion oleistych:
• Oznaczenie gęstości w stanie zsypnym, zwany masą hektolitra: PN-EN ISO 7971,
• Działanie aparatów NIR,
• Analiza mykotoksyn metodą paskową,
• Liczba odpadania według PN-ISO 3093:2010.
III BLOK Charakterystyka najczęściej spotykanych szkodników magazynowych:
• Wykrywanie szkodników wg obowiązujących norm
IV BLOK Inne regulacje prawne
• Zastosowanie norm międzynarodowych do oznaczenia zanieczyszczeń: PN-EN ISO 658:2004, GAFTA, PNEN15587:2008,
• Zastosowanie norm polskich i branżowych do oznaczenia zanieczyszczeń z uwzględnieniem PN-R-74107, PN-R74102, PN-R-74106, PN-R-74110, PN-R-74104, PN-R-74103, PN-R-74015.
V BLOK Standard GMP+ - wymagania dotyczące wprowadzenia pasz do łańcucha GMP+ :
• Standard GMP+ - co to takiego ?
• Rodzaje standardów GMP+,
• Wymogi GMP+ związane z przepisami prawa,
• Analizy wymagane do wprowadzenia pasz do łańcucha GMP +.
Dyskusja, podsumowanie szkolenia i rozdanie zaświadczeń
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie -https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=16926&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_LAB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2023/08/Program-226-JB-Ocena-jakosci-zboz-oraz-ziaren-roslin-oleistych.-Analizy-pasz_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły