239 DSZ - Ocena zagrożeń i analiza ryzyka w przemyśle spożywczym w oparciu o IFS, BRC, ISO/FSSC 22000.
Data: 12.05.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 7 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest:
• omówienie i porównanie wymagań dotyczących oceny zagrożeń i analizy ryzyka w różnych systemach bezpieczeństwa
żywności,
• zaprezentowanie procesu oceny zagrożeń i analizy ryzyka jaki ma zastosowanie w branży spożywczej,
• praktyczne przećwiczenie oceny zagrożeń i analizy ryzyka HACCP w oparciu o wytyczne Codex Alimentarius
i z uwzględnieniem wymagań różnych standardów bezpieczeństwa żywności.
Szkolenie skierowane do
• osoby wchodzące w skład zespołów bezpieczeństwa żywności w firmach spożywczych,
• pracownicy działów jakości i bezpieczeństwa żywności,
• osoby odpowiedzialne za zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności według różnych standardów,
• wszystkie osoby zainteresowane bezpieczeństwem żywności
Program
1 Wprowadzenie do szkolenia:
• Powitanie,
• Prezentacja uczestników i trenerów,
• Prezentacja celów szkolenia.
2 Wymagania standardów BRCGS Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000 w zakresie prowadzenia analizy ryzyka – analiza
porównawcza:
• Podstawowe założenia systemów bezpieczeństwa żywności,
• Standardy BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000 a HACCP – wzajemne zależności i korelacje.
• Podstawy procesu „zarządzania ryzykiem”,
• Wymagania BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000 w zakresie analizy ryzyka,
• Omówienie zasad GHP/GHP – warunki wstępne do realizacji systemu HACCP.
3 Dwanaście kroków wprowadzania systemu HACCP (kroki 1 do 3 – od powołania zespołu do opisu produktu) –
z uwzględnieniem wymagań BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000:
• Omówienie kroków HACCP:
- 1 krok - Powołanie zespołu HACCP,
- 2 krok - Zdefiniować obszar i zakres zastosowania HACCP,
- 3 krok - Opis produktu i jego dystrybucji.,
- Określenie planowanego użycia
• Ćwiczenie – powołanie zespołu ds. HACCP,
• Ćwiczenie – przygotowanie dokumentów dla zespołu HACCP,
• Opis produktu, schemat technologiczny procesu produkcji,
• Ćwiczenie - Opis produktu.
4. Dwanaście kroków wprowadzania systemu HACCP ( kroki 4 do 6 – od schematu technologicznego do listy wszystkich zagrożeń
) – z uwzględnieniem wymagań BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000:
• Omówienie kroków HACCP:
- 4 krok - Przygotowanie graficznego schematu procesu,
- 5 krok - Potwierdzenie schematu procesu w zakładzie ,
- 6 krok - Sporządzenie listy wszelkich potencjalnych zagrożeń.
• Ćwiczenie – Schemat technologiczny,
• Ćwiczenie – Analiza zagrożeń .
5. Dwanaście kroków wprowadzania systemu HACCP ( kroki 7 do 9 – od ustalenia CCP do systemu monitorowania CCP) –
z uwzględnieniem wymagań BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000:
• Omówienie kroków HACCP:
- 7 krok - Ustalenie krytycznych punktów kontroli,-
- 8 krok - Ustalenie wartości krytycznych dla każdego krytycznego punktu kontroli ,
- 9 krok - Przygotowanie systemu monitorowania dla każdego CCP
• Ćwiczenie – wyznaczanie krytycznych punktów kontrolnych,
• Ćwiczenie – wyznaczenie wartości krytycznych,
• Ćwiczenie – monitorowanie CCP,
6. Dwanaście kroków wprowadzania systemu HACCP ( kroki 10 do 12 – od działań naprawczych i korygujących do dokumentacji)
– z uwzględnieniem wymagań BRC Food, IFS Food, ISO 22000/FSSC 22000:
• Omówienie kroków HACCP”
- 10 krok - Ustalenia działań korekcyjnych i korygujących,
- 11 krok - Ustalanie procedur weryfikacyjnych,
- 12 krok - Przygotowanie dokumentacji i potwierdzenie zapisów,
• Ćwiczenie – działania naprawcze dla CCP,
• Ćwiczenie 12 – opracowanie procedury – weryfikacja systemu HACCP,
• Ćwiczenie 13 – zebranie dokumentacji systemu HACCP.
7. Podsumowanie, ocena, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=17747&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_DSZ&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/Program-239-DSZ-Ocena-zagrozen-i-analiza-ryzyka-w-przemysle-spoz-w-oparciu-o-IFS-BRC-ISOFSSC22000_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły