242 BK - Ocena zagrożeń i analiza ryzyka w oparciu o standardy BRC GS Consumer Product, IFS HCP.
Data: 18.02.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
• przygotowanie uczestników do udziału w pracach nad analizą i oceną ryzyka dla wyrobów i procesów w organizacji,
• zaprezentowanie podstaw metodycznych i terminologii w zakresie analizy i oceny ryzyka,
• omówienie ramowego modelu zarządzania ryzykiem według normy ISO 31000,
• zapoznanie z różnorodnymi metodami analizy i oceny ryzyka opisanymi w normie IEC 31010,
• praktyczne przećwiczenie aspektów prowadzenia i dokumentowania analizy i oceny ryzyka według wybranych
metod.
Szkolenie skierowane do
• osoby wchodzące w skład zespołów HARA/HACCP,
• pracownicy działów jakości i bezpieczeństwa produktu,
• osoby odpowiedzialne za zarządzanie systemami bezpieczeństwa produkcji według różnych standardów,
• wszystkie osoby zainteresowane analizą i oceną bezpieczeństwem produktów.
Program
1. Wprowadzenie do szkolenia:
• Powitanie,
• Prezentacja uczestników i trenerów,
• Prezentacja celów szkolenia.
2. Wymagania BRC GS Consumer Product, IFS HCP w zakresie prowadzenia analizy ryzyka – analiza porównawcza:
• Systemy BRC GS Consumer Product, IFS HCP – wzajemne zależności i korelacje,
• Podstawy procesu „zarządzania ryzykiem”,
• Wymagania BRC GS Consumer Product, IFS HCP w zakresie analizy ryzyka.
3. Wstęp do analizy i oceny ryzyka:
• Terminy i definicje używane w obszarze zarządzania ryzykiem,
• Zastosowanie analizy i oceny ryzyka w różnych systemach zarządzania,
• Ogólny model zarządzania ryzykiem według normy ISO 31000,
4. Planowanie procesu analizy i oceny ryzyka dla wyrobu i procesu produkcyjnego:
• określenie zakresu,
• zespół ds. analizy i oceny ryzyka,
• model przepływu ( flow chart ) i jego zastosowanie.
5. Metody wspierające analizę i ocenę ryzyka:
• Metoda burzy mózgów,
• Diagram ishikawy ( diagram rybiej ości),
• Metoda 5 why,
• Analiza pareto i inne.
6. Metody analizy i oceny ryzyka:
• Przegląd technik analizy i oceny ryzyka według normy IEC 31010:
• Wskaźnikowa metoda oceny ryzyka – przegląd i zastosowanie,
• Analiza FMEA – przegląd i zastosowanie,
• Analiza HACCP / HARA – przegląd i zastosowanie,
7. Podsumowanie, ocena, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=17748&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_BK&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/Program_242-BK_Ocena-zagrozen-i-analiza-ryzyka-w-oparciu-o-standardy-BRC-GS-CP-IFS-HCP_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły