270 SPP - Pobierania próbek roślin, produktów roślinnych oraz żywności i pasz pochodzenia roślinnego na obecność pozostałości środków ochrony roślin.
Data: 25.02.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 4 h
Cel szkolenia
• Wyjaśnienie podstawowych zasad i wymagań dotyczących pobierania próbek żywności i pasz.
• Przedstawienie i wyjaśnienie metodyk pobierania próbek produktów roślinnych, żywności oraz pasz dotyczących
poziomów środków ochrony roślin zawartych w obowiązujących przepisach prawa UE.
• Opis praktycznych metod pobierania próbek.
• Konsultacje z wykładowcą.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowanie jest do pracowników zajmujących się kontrolą, certyfikacją i produkcją produktów ekologicznych oraz
zajmujących się handlem produktami zwierzęcymi pochodzącymi z krajów trzecich.
Program
1. Wstęp: ogólne zasady pobierania próbek żywności i pasz:
• Przepisy związane z pobieraniem próbek żywności do badań laboratoryjnych
• Cele pobierania próbek
• Metody pobierania próbek
• Rodzaje próbek
2. Pobieranie próbek produktów i żywności pochodzenia roślinnego
• Sprzęt do pobierania próbek
• Liczność pobieranych próbek pierwotnych
• Sposób pobierania próbek
• Sprawozdania z pobierania próbek
• Pakowanie próbek
• Warunki transportu i przechowywania próbek.
3. Pytania, test, zakończenie szkolenia, rozdanie certyfikatów.
ZAKRES SZKOLENIA:
• ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZD ROWIA z dnia 17 października 2007 r. w sprawie pobierania próbek żywności w celu
oznaczania poziomów pozostałości pestycydów).
• ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 3 września 2020 r. w sprawie pobierania próbek
roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów do badań na obecność pozostałości środków ochrony roślin.
• ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 152/2009 z dnia 27 stycznia 2009 r. ustanawiające metody pobierania próbek i
dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=18945&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_SPP&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2024/12/Program-270-SPP-Pobierania-probek-roslin-produktow-roslinnych-vs-pestycydy_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły