271 JB - Klasyfikator świeżych owoców i warzyw z wpisem do rejestru rzeczoznawców w WIJHAR-S - szkolenie na rzeczoznawcę . NOWOŚĆ
Data: 05.03.2025 Miejsce: WARSZAWA
Czas trwania: 16 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z przepisami prawnymi oraz zakresem działania IJHAR-S w kontekście kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Uczestnicy zdobędą wiedzę na temat klasyfikacji oraz norm jakościowych, a także nauczą się prawidłowego wypełniania dokumentacji i protokołów kontrolnych. Szkolenie obejmuje również zajęcia praktyczne, podczas których uczestnicy poznają procedury kontroli oraz nauczą się stosować sprzęt używany w ocenie jakości produktów.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie jest skierowane do rzeczoznawców, inspektorów oraz osób zajmujących się kontrolą jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Jest także dedykowane pracownikom firm produkcyjnych, dystrybucyjnych i handlowych, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę w zakresie klasyfikacji i norm jakościowych.
Program
1. Podstawy prawne i zakres działania IJHAR-S.
2. Przepisy w zakresie obowiązków i uprawnień rzeczoznawców.
3. Dokumentacja i wypełnianie protokołu przez rzeczoznawcę.
4. Przepisy w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw, w tym: zasady znakowania, warunki transportu
i magazynowania, normy szczegółowe, normy EKG/ONZ.
5. Zasady klasyfikacji owoców i omówienie elementów standardów jakościowych. Omówienie norm jakości handlowej dla
owoców: cytrusy, kiwi, jabłka, gruszki, brzoskwinie i nektarynki, truskawki, winogrona, oraz banany.
6. Zasady klasyfikacji warzyw i omówienie elementów standardów jakościowych. Omówienie norm jakości handlowej dla
warzyw: pomidory, papryka, sałaty i endywie, oraz ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula, brokuły, ogórki, kapusty.
7. Wybrane przepisy BHP.
8. Zajęcia praktyczne: omówienie procedury kontroli jakości handlowej, prezentacja sprzętu używanego przy kontroli
owoców i warzyw świeżych oraz jego praktyczne zastosowanie w kontroli, praktyczna ocena próbek jakości owoców
i warzyw.
9. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
a
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=19455&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2025/02/Program-271-JB-Klasyfikator-swiezych-owocow-i-warzyw_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły