274 WEB - Ilościowa ocena ryzyka związana z alergenami, w oparciu o system VITAL 4.0. - WEBINARIUM
Data: 26.03.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 3 h
Cel szkolenia
Szkolenie skupia się na praktycznym podejściu do ilościowej oceny ryzyka związanej z niezamierzoną obecnością alergenów
w żywności. Uczestnicy dowiedzą się w jaki sposób ustalić czy deklaracja typu „Może zawierać [alergen]” jest niezbędna,
opierając się na wytycznych systemu VITAL, opracowaniach FAO / WHO, a także nowej legislacji Niderlandów. W czasie
rzeczywistym zostaną przeprowadzone (i wyjaśnione) odpowiednie obliczenia.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób związanych z branżą spożywczą, w tym przede wszystkim pracowników działów
jakości, technologów oraz pracowników laboratoryjnych.
Program
1. Deklaracja ostrożnościowa w zakresie niezamierzonej obecności alergenów:
• Ostrożnościowe deklarowane alergenów w kontekście przepisów prawa i wytycznych,
• Problematyka zanieczyszczeń krzyżowych i kryteriów akceptacji (wytyczne EU VITAL, FAO/WHO, holenderskie, czeskie).
2. Ilościowa ocena ryzyka w oparciu o wytyczne VITAL 4.0:
• Wyjaśnienie koncepcji: dawki referencyjnej (RfD), dawki wywołującej (ED), porcji referencyjnej, poziomu działania
(Action Level),
• Przedstawienie metodyki wyliczania poziomu działania (Action Level) pod kątem deklaracji ostrożnościowej (PAL -
Precautionary Allergen Labelling) – krok po kroku, na przykładzie.
3. Sposób prezentacji deklaracji ostrożnościowej (PAL):
• Wytyczne GIJHARS w zakresie deklaracji alergenów krzyżowych,
• Czy alergeny krzyżowe należy podkreślać?
• Czy niezbędne jest wskazanie konkretnych zbóż glutenowych bądź orzechów?
4. Podsumowanie, pytania i odpowiedzi, zakończenie webinarium.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=19209&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_WEB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2025/01/Program-274_WEB_Ilosciowa-ocena-ryzyka-zwiazana-z-alergenami-w-oparciu-o-system-VITAL-4.0._2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły