94 JB - Substancje dodatkowe, aromaty, enzymy w przetwórstwie spożywczym. Regulacje prawne, praktyka stosowania i kontrola.
Data: 19.02.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest przedstawienie aktualnych wymogów prawnych w zakresie możliwości stosowania dodatków do żywności,
aromatów oraz enzymów w produkcji spożywczej. Uczestnicy spotkania dowiedzą w jaki sposób poruszać się w odpowiedniej
legislacji, a także w jaki sposób znakować produkty zawierające dodatki / aromaty / enzymy. Przedstawiona zostanie także
problematyka dodatków określanych jako „clean label”.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do technologów, kierowników i pracowników produkcji, kierowników ds. jakości, pracowników
działów jakości i laboratoriów.
Program
1. Aktualne przepisy regulujące zasady stosowania dozwolonych substancji dodatkowych:
• Podstawowe zasady związane ze stosowaniem dodatków,
• Unijny wykaz dodatków do żywności – budowa, sposób poruszania się, prawidłowa interpretacja zapisów,
• Kategoryzacja żywności w aspekcie stosowania dodatków do żywności,
• Zasada przenoszenia - omówienie szkicu przewodnika Komisji Europejskiej,
• Barwniki vs żywność barwiąca,
• Sposób deklaracji dodatków w wykazie składników oraz możliwość pominięcia deklaracji.
2. Stosowanie oraz oznakowanie aromatów:
• Definicja aromatu w kontekście stosowania preparatów funkcjonalnych typu „clean label”,
• Znakowanie aromatów naturalnych,
• Aromat vs. wizerunek na etykiecie.
3. Uregulowania prawne w zakresie stosowania enzymów w produkcji żywności:
• Wspólnotowa lista enzymów spożywczych,
• Enzymy jako substancje pomocnicze w przetwórstwie – przewodnik Komisji Europejskiej,
• Znakowanie środków spożywczych zawierających enzymy.
4. Znakowanie żywności bez dodatków:
• Jak bezpiecznie wyróżnić produkt bez dodatków ?
• Trend clean label – komunikaty negatywne typu „bez konserwantów”, „bez wzmacniaczy smaku” itp.
5. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12259&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-94_JB_Substancje-dodatkowe-aromaty-enzymy-w-przetworstwie-spoz_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły