Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 06.11.2024 Miejsce: Gdynia
Czas trwania: 21 h
Szkolenie ma na celu zapoznanie się z aktualnym stanem prawnym dotyczącym wymagań mikrobiologicznych, zasadami przygotowania próbek do badań, zawiesiny wyjściowej i rozcieńczeń, wskaźnikami i metodami badań mikrobiologicznych, jak również ma na celu nabycie i utrwalenie umiejętności wykonywania oznaczeń przedstawionych w programie oraz interpretowania wyników analiz.
Szkolenie skierowane jest do pracowników przyzakładowych laboratoriów branży przemysłu spożywczego, diagnostów laboratoryjnych i pracowników mikrobiologicznych laboratoriów stacji sanitarno-epidemiologicznych wszystkich szczebli, a także pracowników innych laboratoriów zainteresowanych problematyką szkolenia.
WYKŁADY:
1. Aktualny stan prawny dotyczący wymagań mikrobiologicznych.
2. Ogólne zasady przygotowania próbek, zawiesiny wyjściowej i dziesięcio-krotnych rozcieńczeń do badań mikrobiologicznych – omówienie normy ISO 6887.
3. Wskaźniki mikrobiologiczne i metody badań - higiena i bezpieczeństwo.
WARSZTATY:
DZIEŃ 1 i 2
1. Warsztaty w laboratorium mikrobiologicznym:
· Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów wg. PN-EN ISO 4833-1:2013-12
· Wykrywanie obecności Salmonella spp wg. PN-EN ISO 6579-1:2017-04 – do etapu potwierdzeń
· Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Listeria monocytogenes wg. PN-EN ISO 11290-1:2017-07 oraz PN-EN ISO 11290-2:2017-07– do etapu potwierdzeń
· Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Enterobacteriaceae wg. PN-EN ISO 21528-2:2017-08 – do etapu potwierdzeń
· Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby bakterii z grupy coli wg. PN-ISO 4832:2007 oraz PN-ISO 4831:2007
· Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby przypuszczalnych E. coli wg. PN-ISO 16649-2:2004 oraz PN-ISO 7251:2006
· Oznaczanie przypuszczalnych Bacillus cereus wg. PN-EN ISO 7932:2005/A1:2020-09 – do etapu potwierdzeń
· Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby gronkowców koagulazo-dodatnich wg. PN-EN ISO 6888-1:2022-03 oraz PN-EN ISO 6888-3:2004 – do etapu potwierdzeń
2. Na każdym etapie interpretacja wyników analiz
DZIEŃ 3 (opcjonalny):
1. Warsztaty w laboratorium mikrobiologicznym - etapy potwierdzania:
· Wykrywanie obecności Salmonella spp
· Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Listeria monocytogenes
· Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Enterobacteriaceae
· Oznaczanie Bacillus cereus
· Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby gronkowców koagulazo-dodatnich oraz oznaczanie liczby pleśni i drożdży metodą płytkową.
W celu szczególnej ochrony i w związku z realizacją szkolenia w laboratorium osoby wrażliwe na substancje chemiczne oraz kobiety w ciąży prosimy o zgłaszanie niniejszych faktów przed realizacją szkolenia.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie:
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46.
Zapytaj organizatora o szczegóły