Analiza sensoryczna – weryfikacja wrażliwości sensorycznej
Data: 12.06.2024 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest weryfikacja sprawności sensorycznej w zakresie zmysłu smaku, powonienia, dotyku i wzroku u osób wchodzących w skład zespołów oceniających. W części teoretycznej uczestnicy dowiedzą się, jaka jest rola zmysłów w analizie sensorycznej i jakie wymagania powinni spełniać oceniający oraz poznają zasady prawidłowej realizacji ocen sensorycznych. Każdy uczestnik przejdzie
pełną weryfikację sensoryczną zgodnie z zaleceniami normy PN-EN ISO 8586:2023 (Analiza sensoryczna - Wybór i szkolenie oceniających sensorycznie). Zajęcia praktyczne odbywają się w pracowni badań sensorycznych Silliker Polska grupy Mérieux NutriSciences, spełniającej warunki określone przez normę PN-EN ISO 8589:2010/A1:2014-07E (Analiza sensoryczna - Ogólne wytyczne projektowania pracowni analizy sensorycznej), wyposażonej w 12 indywidualnych stanowisk dla oceniających.
Szkolenie skierowane do
Grupa docelowa:
Osoby wykonujące oceny sensoryczne produktów, chcące poszerzyć swoją wiedzę w tym zakresie – pracownicy Działów Jakości, R&D.
Program
Część teoretyczna:
− Rola zmysłów w analizie sensorycznej
− Podstawowe zasady analizy sensorycznej
− Wymagania względem oceniających, rodzaje testów weryfikujących wrażliwość sensoryczną
− Organizacja pracowni sensorycznej
Część praktyczna – testy weryfikujące wrażliwość sensoryczną:
− Ocena zdolności rozpoznawania smaków w roztworach wodnych
− Testy weryfikujące zdolność rozpoznawania barw
− Ocena zdolności rozpoznawania zapachów
− Ocena zdolności wykrywania różnic w intensywności wrażeń smakowych, zapachowych oraz związanych z teksturą
− Zapoznanie z cechami tekstury
− Ocena zdolności do opisywania wrażeń sensorycznych, zapoznanie z terminologią
Warunki uczestnictwa
Warunki zgłoszenia i uczestnictwa w szkoleniach stacjonarnych Merieux Nutrisciences dostępne pod adresem:
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/
Zapytaj organizatora o szczegóły