Badanie zmian zapachu i smaku przy kontakcie opakowania z żywnością.
Data: 12.02.2025 Miejsce: Gdynia
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Podczas warsztatów sensorycznych uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z podstawami analizy i terminologią
sensoryczną a także będą uczestniczyć w testach weryfikacyjnych dotyczących zapachu i smaku oraz testach sensorycznych
badania opakowań. Testy mają na celu ocenę indywidualnej wrażliwości sensorycznej poszczególnych uczestników oraz
poznanie techniki badania opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z zasadami przeprowadzania badań sensorycznych, czynnikami wpływającymi
na wyniki badań, zasadami wykonania badania zmian zapachu i smaku żywności w wyniku kontaktu z opakowaniem.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane do wszystkich osób związanych z analizą sensoryczną opakowań, a w szczególności pracowników
laboratorium, kontroli jakości, marketingu i R&D oraz produkcji w branży opakowaniowej
Program
WYKŁADY:
1. Zasady wykonania badań sensorycznych.
2. Czynniki wpływające na miarodajność badań sensorycznych.
3. Metody analizy sensorycznej stosowane przy ocenie zmian zapachu i smaku żywności w wyniku kontaktu
z opakowaniem.
4. Różnice między DIN 10955:2004 a DIN 10955:2023-02 (najważniejsze zmiany).
WARSZTATY:
Uwaga : dotyczy tylko szkolenia stacjonarnego:
1. Weryfikacja sensoryczna w zakresie zmysłu smaku i węchu.
2. Wykonanie badań i analiza danych z badań z zastosowaniem metod analizy sensorycznej wg PNEN 1230-1, PN-EN
1230-2 i DIN 10955.
3. Podsumowanie szkolenia, zakończenie i pytania.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=15496&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_SEN&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/12/Program-141-SEN_Badanie-zmian-zapachu-i-smaku-przy-kontakcie-opakowania-z-zywnoscia_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły