Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Daty trwałości na opakowaniach żywności – jak je zapamiętać

Ze względu znaczacy poziom marnotrawstwa żywności na etapie gospodarstw domowych Unia Europejska planuje w przypadku niektórych artykułów uchylić konieczność nadawania terminów trwałości. Planowane są również zmiany powadzące do ułatwienia czytelności i zrozumienia obecnie nadawanych terminów trwałości. Zasadniczo mamy dwa takie oznaczenia:

data minimlnej trwałosci i termin przydatności do spożycia

Zacznijmy od pierwszego określenia. Nadaje sie je produktom, które są stabilne mikrobiologicznie np. ze względu na niską zawartość wody jak kasze, makarony czy wysokie temperatury wykorzystane w procesie technologicznym np. konserwy. Data minimalnej trwałości to data, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości.

Podana data jest „minimalną” co oznacza że może być dłuższa. W razie potrzeby po określonej dacie następują dane szczegółowe, czyli opis warunków, które muszą być przestrzegane, aby produkt mógł być przechowywany przez określony okres.

Zgodnie z przepisami Rozporządzenia 1169/2011 data jest poprzedzona sformułowaniem:

„Najlepiej spożyć przed …” – gdy data zawiera oznaczenie dnia

„Najlepiej spożyć przed końcem …”- w innych przypadkach, gdy data składa się z dnia, miesiąca i ewentualnie roku.

Wyróżnia się następujące reguły do znakowania trwałość środków spożywczych, jeśli trwałość:

1.      nie przekracza 3 miesięcy wystarczy oznaczenie dnia oraz miesiąca.

2.      przekracza trzy miesiące, lecz nie przekracza 18 miesięcy może być podany miesiąc oraz rok.

3.      przekracza 18 miesięcy wystarczy oznaczenie roku;

 

Producenci poniższych produktów nie musza podawać daty minimalnej trwałości:
1.      świeże owoce i warzywa, w tym ziemniaki, które nie są obrane, pokrojone z wyłączeniem  kiełkujących nasion takich jak kiełki warzywne,

2.      win, win likierowych, win musujących, win aromatyzowanych oraz podobnych produktów uzyskanych z owoców innych niż winogrona,

3.      napojów objętych kodem CN 2206 00 uzyskanych z winogron lub moszczu winogronowego,

4.      napojów o zawartości alkoholu wynoszącej 10 % objętościowo lub więcej,

5.      wyrobów piekarniczych lub cukierniczych, które ze względu na swoją specyfikę są zwykle spożywane w ciągu 24 godzin od wytworzenia,

6.      octu,

7.      soli kuchennej,

8.      cukru w stanie stałym,

9.      wyrobów cukierniczych składających się prawie wyłącznie z cukrów aromatyzowanych lub barwionych,

10.  gum do żucia oraz podobnych produktów do żucia


(Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności).

Słowa kluczowe: data minimalnej trwałoći, termi przydatności do spożycia, TPS, marnotrawstwo żywności

Autor: Elżbieta Rosiak

Elżbieta Rosiak

Pracuje w Zakładzie Higieny i Zarządzania Jakością Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.
Główne obszary działalności naukowej koncentrują się wokół zagadnień dotyczących: prognozowania mikrobiologicznego, ilościowej Oceny Ryzyka Mikrobiologicznego, oceny jakości mikrobiologicznej żywności metodą klasyczną oraz metodami instrumentalnymi (impedancja fotometria, PCR), zjawiska tworzenia biofilmu, wpływu nanokoloidów metali na drobnoustroje.
Od 2021 roku komercjalizuje zastosowanie mikrobiologii prognostycznej w startupie SGGW, ProgFood Sp. z o. o. www.progfood.pl

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.