Błąd operacji
Popraw informacje i spróbuj ponownie.
Błąd operacji
Ze względu znaczacy poziom marnotrawstwa żywności na etapie gospodarstw domowych Unia Europejska planuje w przypadku niektórych artykułów uchylić konieczność nadawania terminów trwałości. Planowane są również zmiany powadzące do ułatwienia czytelności i zrozumienia obecnie nadawanych terminów trwałości. Zasadniczo mamy dwa takie oznaczenia:
data minimlnej trwałosci i termin przydatności do spożycia
Zacznijmy od pierwszego określenia. Nadaje sie je produktom, które są stabilne mikrobiologicznie np. ze względu na niską zawartość wody jak kasze, makarony czy wysokie temperatury wykorzystane w procesie technologicznym np. konserwy. Data minimalnej trwałości to data, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości.
Podana data jest „minimalną” co oznacza że może być dłuższa. W razie potrzeby po określonej dacie następują dane szczegółowe, czyli opis warunków, które muszą być przestrzegane, aby produkt mógł być przechowywany przez określony okres.
Zgodnie z przepisami Rozporządzenia 1169/2011 data jest poprzedzona sformułowaniem:
„Najlepiej spożyć przed …” – gdy data zawiera oznaczenie dnia
„Najlepiej spożyć przed końcem …”- w innych przypadkach, gdy data składa się z dnia, miesiąca i ewentualnie roku.
Wyróżnia się następujące reguły do znakowania trwałość środków spożywczych, jeśli trwałość:
1. nie przekracza 3 miesięcy wystarczy oznaczenie dnia oraz miesiąca.
2. przekracza trzy miesiące, lecz nie przekracza 18 miesięcy może być podany miesiąc oraz rok.
3. przekracza 18 miesięcy wystarczy oznaczenie roku;
Producenci poniższych produktów nie musza podawać daty minimalnej trwałości:
1. świeże owoce i warzywa, w tym ziemniaki, które nie są obrane, pokrojone z wyłączeniem kiełkujących nasion takich jak kiełki warzywne,
2. win, win likierowych, win musujących, win aromatyzowanych oraz podobnych produktów uzyskanych z owoców innych niż winogrona,
3. napojów objętych kodem CN 2206 00 uzyskanych z winogron lub moszczu winogronowego,
4. napojów o zawartości alkoholu wynoszącej 10 % objętościowo lub więcej,
5. wyrobów piekarniczych lub cukierniczych, które ze względu na swoją specyfikę są zwykle spożywane w ciągu 24 godzin od wytworzenia,
6. octu,
7. soli kuchennej,
8. cukru w stanie stałym,
9. wyrobów cukierniczych składających się prawie wyłącznie z cukrów aromatyzowanych lub barwionych,
10. gum do żucia oraz podobnych produktów do żucia
(Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności).
Słowa kluczowe: data minimalnej trwałoći, termi przydatności do spożycia, TPS, marnotrawstwo żywności