Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 10.02.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Szkolenie ma na celu przedstawienie zasad bezpieczeństwa żywności; poznanie dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej
w zakładach produkcji spożywczej.
Szkolenie skierowane jest przede wszystkim dla osób związanych bezpośrednio z produkcją w każdej branży przemysłu
spożywczego. Dodatkowo szkolenie skierowane jest do osób zarządzających zespołami produkcyjnymi, mistrzów,
brygadzistów, kierowników.
1. Wprowadzenie do Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
2. Zasady GMP/GHP:
• podstawowe terminy,
• wymagania zdrowotne, higiena pracowników,
• szkolenia pracowników - dlaczego szkolenie wstępne jest niewystarczające, jak szkolić pracowników aby wyrobić
nawyki GMP/GHP ?
• nadzorowanie maszyn, urządzeń, sprzętu kontrolno-pomiarowego - dlaczego jest to bardzo ważne i jakie zagrożenie
występują w przypadku braku nadzoru,
• proces mycia i dezynfekcji - zarządzanie środkami chemicznymi,
• nadzór nad dokumentacją , zapisy - czy prowadzenie dokumentów i zapisów jest konieczne ?
• jak tworzyć standardy GMP/GHP ?
• nakazy i zakazy GMP/GHP, czy dopuszczalne jest odstępstwo i jakie może mieć to skutki,
• nadzór nad obszarem w zakresie GMP/GHP,
• zagrożenia występujące na stanowisku pracy ( szkło, plastik, drewno, krew) - zasady postępowania, procedury,
• zarządzanie opadami,
• alergeny - zarządzanie alergenami , zagrożenia.
3. HACCP:
• HACCP - jakość a bezpieczeństwo produktu,
• 12 etapów wdrażania HACCP - 7 zasad wg Codex Alinentarius,
• schemat technologiczny - dlaczego jest ważny i co musi się w nim znaleźć,
• analiza zagrożeń - jak szacować ryzyko ?
• OPRP a CCP - różnice, monitorowanie, limity krytyczne,
• działania korekcyjne, korygujące i zapobiegawcze,
• zalety i wady HACCP.
4. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12188&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_DSZ&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-53-DSZ-Dobra-praktyka-produkcyjna-i-higieniczna-z-uwzgl-zasad-HACCP_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły