Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 24.01.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
Szkolenie ma na celu zapoznanie się z zagadnieniami związanymi z postępowaniem ze zwierzętami w okresie poprzedzającym
ubój oraz nowymi regulacjami prawnymi dotyczącymi dobrostanu zwierząt podczas ich uśmiercania. Szkolenie pokazuje
bezpośrednie przełożenie dobrostanu zwierząt na jakość mięsa, a także przedstawi dobrostan jako element konkurencyjności
firmy.
Szkolenie skierowane jest do pracowników zajmujących się ubojem i transportem zwierząt, jakością mięsa oraz wszystkich
osób zainteresowanych Rozporządzeniem Nr 1099/2009 oraz wymaganiami prawa europejskiego (Rozporządzenia (WE)
852/2004
i Rozporządzenia (WE) 853/2004)
1. Ochrona zwierząt przed cierpieniem:
• przepisy związane z ochroną zwierząt,
• definicja dobrostanu,
• fizjologiczne objawy stresu u zwierząt,
• prawidłowa obsługa zwierząt,
2. Nowe regulacje prawne dotyczące dobrostanu zwierząt podczas ich uśmiercania:
• Rozporządzenie Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich
uśmiercania
3. Transport zwierząt:
• wymagania dla środków transportu zwierząt,
• obchodzenie się ze zwierzętami podczas załadunku, transportu i wyładunku,
• wymagania dla kierowców i konwojentów.
4. Postępowanie ze zwierzętami przed ubojem:
• przepędzanie zwierząt,
• zapewnienie dostępu do wody i paszy,
• postępowanie w przypadku urazów,
• pracownik odpowiedzialny za dobrostan zwierząt,
• czynności podejmowane w celu poprawy dobrostanu zwierząt przeznaczonych do transportu / uboju
i częstotliwość ich wykonywania,
• dokumentowanie – sprawozdania, rejestry działań, raportowanie – na co zwracać uwagę.
5. Dobrostan podczas oszałamiania zwierząt:
• metody oszałamiania.
• kontrola skuteczności oszałamiania.
6. Wpływ postępowania ze zwierzętami przed ubojem na jakość mięsa:
• miopatie stresowe,
• skutki przekarmienia i przemęczenia zwierząt,
7. Dobrostan jako element konkurencyjności firmy:
• obawy konsumentów o dobrostan zwierząt,
• zaufanie do producentów,
• czy dobrostan ma wpływ na decyzje konsumentów?
• certyfikat dobrostanu znakiem jakości.
8. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12332&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-78-JB-Dobrostan-zwierzat-rzeznych-podczas-transportu-i-uboju_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły