Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

eFORUM - Monitoring Środowiskowy

Data: 09.12.2021 12:00

Cel webinarium

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne to cały czas jedno z największych wyzwań producentów żywności. Skutkiem skażeń są choroby milionów ludzi na całym świecie, z których wiele tysięcy może umrzeć na skutek zatrucia. Epidemie, których ogniskiem jest żywność, niszczą zaufanie konsumentów do produktu, narażają producenta na ogromne koszty i wycofywania.

Czy musimy bazować wyłącznie na badaniach produktu gotowego? Oczywiście nie, ale niezbędna jest wiedza o zastosowaniu odpowiednich technik.

Monitoring środowiska produkcyjnego to jeszcze cały czas niedoceniane w Polsce narzędzie zarządzania bezpieczeństwem żywności a daje ono szansę na podejście prewencyjne, a nie tylko końcową weryfikację produktu.

Skuteczne i właściwe pobieranie próbek środowiskowych, pełne zrozumienie wyników tego monitoringu jest kluczowe w łagodzeniu skutków zanieczyszczenia/skażenia żywności. Monitoring obejmuje surowce, procesy, środowisko przetwarzania, a co najważniejsze daje informacje dużo wcześniej niż badanie produktu gotowego.

Dobrze „zaprojektowany” program monitorowania środowiska produkcyjnego, jako element Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), jest niezwykle efektywnym narzędziem służącym do zapobiegania wystąpieniu zanieczyszczeń mikrobiologicznych produktu, a tym samym zmniejszającym ryzyko jego wycofania z obrotu.

Zapraszamy do rejestracji na eFORUM stanowiące ogromną porcję wiedzy, która mamy nadzieję przyczyni się do zmniejszenia ryzyka występowania zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz innych zanieczyszczeń krzyżowych w tym alergennych. 

Webinarium skierowane do

Do wszystkich, którzy na każdym etapie łańcucha mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje lub wpływ na bezpieczeństwo żywności.

Zakres i poziom merytoryczny referatów skierowany do profesjonalistów z obszaru:

  • produkcji i technologii
  • zarządzania jakością
  • marketingu i komunikacji,
  • zarządzania i pozostałych kluczowych obszarów

Zaproś koniecznie kolegów z firmy, udział bezpłatny dzieki partnerom wydarzenia 

 

PARTNERZY


  

Program

Założenia do monitoringu środowiska produkcji - case study na przykładzie rynku amerykańskiego

Janusz Olejnik - założyciel – CEO - FoodFakty

12:00

NOWOŚĆ !! Wymagania BRC w obszarze monitoringu środowiskowego [prelekcja w języku angielskim]

Foram Mehta - Global Standards Technical Manager - BRCGS

12:05
Blok I - Narzędzia monitoringu i zarządzania informacją

Narzędzia i modele analizy trendów

Kamila Kuik - Laboratory Manager, Food - ALS Global

12:15

Predictive diagnostic - diagnostyka predykcyjna. Jak przewidywać i ograniczać niezgodności jakości mikrobiologicznej i koszty z tym związane. Studium przypadku

Krzysztof Knop - Product Manager Industry - bioMérieux Polska

12:27

Nadzór nad alergenami w zakładzie produkcyjnym

Marcin Gruza - laborant i trener w branży Health&Nutrition - SGS Polska

12:44
Blok II - Metody analityczne i techniki poboru próbek

Efektywność monitoringu a dobór materiałów do poboru próbek i wymazów

dr Izabela Michalczyk - Market Development Lead, 3M Poland

12:58

Zastosowania systemu Pall GeneDisc®. Nowa metoda detekcji patogenów w przemyśle drobiarskim [prelekcja w języku angielskim]

dr Vincent Ulvé - Global Product Manager GeneDisc Food and Beverage - Pall Corporation

13:15

Aseptyczne pobieranie próbek na przykładzie technologii mleczarskiej - case study

Elżbieta Trzos-Błądek - Specjalista - FoodFakty w imieniu QualiTru

13:29

Błędy popełniane podczas pobierania i analizy próbek środowiskowych

dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. PŁ - Politechnika Łódzka, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii

13:43
Sesja Q&A 14:00

Warunki uczestnictwa w Webinarium

Warunkiem bezpłatnego uczestnictwa jest rejestracja przez poniższy formularz:

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn