Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

eFORUM Prawa Żywnościowego - Zmiany i perspektywy 2021/2022 - PODSUMOWANIE SUMMIT

Dostępne non-stop

Cel webinarium

Dzień zamykający FoodFakty Summit 2021 to jesienna edycja spotkania ekspertów prawa żywnościowego, które staje się zwięczeniem obchodów Światowego Dnia Żywności FAO i okazją do podsumowania całego cyklu 

Ten rok przyniósł kolejne setki zmian i nowych przepisów prawnych, których branża spożywcza powinna przestrzegać. Zapoznanie się z taką ilością przepisów to jedno, a ich interpretacja i prawidłowe stosowanie to drugie wyzwanie. Wyboru jednak nie ma i trzeba ich przestrzegać. Stąd nasza ponowna inicjatywa, by dostarczyć Państwu informacje skonsolidowane w syntetycznym ujęciu, szybkiej i wygodnej formie bezpośrednio od ekspertów w dziedzinie. Po pierwszej edycji, na której było obecnych setki przedstawicieli branży, pora na edycję jesienną.

Jestem niezmiernie wdzięczny wszystkim Partnerom Strefy Managera za chęć stworzenia tego unikalnego wydarzenia: eForum Prawa. To już kolejny projekt, w którym FoodFakty pokazują, że dzięki otwartości i chęci do wspólnego działania firm z tego samego obszaru, można wygenerować ogromną wartość z pożytkiem dla wszystkich.

Mam do Państwa prośbę: nie traktujcie tego wydarzenia jako standardowego szkolenia. W ciągu 2 godzin otrzymacie Państwo unikalną, wielowymiarową wiedzę managerską, obejmującą niezwykle szeroki zakres nowego prawa. Wszystko bezpośrednio od najlepszych prawników i specjalistów w kraju. Jestem przekonany, że zdobyta wiedza zainspiruje, ostrzeże oraz pozwoli ukierunkować dalsze zgłębianie wybranych tematów.

Mimo ogromnego wysiłku włożonego w przygotowanie eForum Prawa i całkowicie niekomercyjny charakter wydarzenia utrzymujemy jego darmową formę jako wkład FoodFakty i Partnerów w propagowanie podejścia opartego na Kulturze Bezpieczeństwa Żywności.

Za cel stawiamy sobie dostarczenie managerom branży spożywczej syntezy najważniejszych zmian prawnych z ostatnich miesięcy w formie szybkich, eksperckich referatów z możliwością zadawania pytań na czacie i odpowiedzi w sesji zamykającej eForum.

Webinarium skierowane do

Managerów z branży spożywczej, którzy są odpowiedzialni za podejmowanie decyzji w obszarze jakości, bezpieczeństwa i zgodności produktów.

Broszura informacyjna

Program

 Pobierz ulotkę

Powitanie/wstęp/podsumowanie FoodFakty Summit 2021

Janusz Olejnik FoodFakty – założyciel – CEO

12.00

Przegląd najważniejszych zmian prawa

Najistotniejsze zmiany w minionych miesiącach

Magdalena Wolska Prawnik, ekonomista FoodFakty

12.05

BLOK 1 – TRENDY RYNKOWE A WYZWANIA PRAWNE DLA FIRM

Zielona etykieta – Znakowanie żywności zrównoważonej

Cele Zielonego Ładu, zamienniki mięsa, ślad węglowy, aspekty związane z przeciwdziałaniem marnotrawieniu żywności, znaczki na eco-opakowaniach

dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska Wspólnik   Centrum Prawa Żywnościowego

12.20

Plant based i vegan food

Żywność oparta na zamiennikach roślinnych to już nie tylko trend, to przyszłość rynku. Co to ma wspólnego z ESG i Rozporządzeniem ws. taksonomii?

dr Joanna Uchańska Radczyni prawna - Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy

12:35

Czy etykieta może edukować konsumenta? – Prawo i praktyka

Jak ocenić wprowadzenie w błąd? Czym jest sugerowanie szczególnych właściwości? Jak stosować „BEZY” i „Przekazy z oczywistościami”. Praktyki z innych rynków

Izabela Tańska – Doradca ds. Prawa Żywnościowego, CEO, IGI Food Consulting

12:50

BLOK 2 – CO DOTYCZY KAŻDEJ FIRMY?

E-commerce żywności

Powinności i obowiązki sprzedaży żywności na  platformach  e-commerce, kluczowe aspekty przy planowaniu prowadzenia  sprzedaży przez  Internet

dr Agnieszka Sztoldman – Adwokat TaylorWessing

13:05

Dodatki do żywności

Jak być na bieżąco w kwestii kolejnych składników, które mogą zostać uznane za niedozwolone?  Jak się przygotować do takich zmian?

Magdalena Wawrzyniak – Radca prawny, wspólnik w Kancelarii Food & Pharma Legal

13:20

Patenty i własność intelektualna w branży spożywczej

Ochrona jako utwór, wzór przemysłowy, znak towarowy, wynalazek pod jakimi warunkami będą mogły znaleźć zastosowanie w sektorze żywności?

Ewa Kuczyńska – Radca Prawny GFP LEGAL

13:35

Perspektywy zmian w prawie żywnościowym / bieżące prace legislacyjne

Ujęcie krajowe i Unii Europejskiej

Patryk Kalinowski Prawnik - Centrum Prawa Żywnościowego  

Izabela Tańska – Doradca ds. Prawa Żywnościowego, CEO, IGI Food Consulting

13:50

Sesja Q&A

14.05

Warunki uczestnictwa w Webinarium

Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera

Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn