Ekspert ds. prawa żywnościowego POZNAŃ
Data: 14.04.2025 Miejsce: Poznań
Czas trwania: 24 h
Cel szkolenia
Zapoznanie z przepisami prawnymi z zakresu żywności oraz praktyczną interpretacją wymagań.
Szkolenie skierowane do
Pełnomocnicy systemów, członkowie zespołu ds. HACCP, osoby odpowiedzialne za nadzór nad przepisami prawa, znakowaniem żywności, technolodzy żywności, osoby zainteresowane tematyką szkolenia.
Program
- wprowadzenie do bezpieczeństwa żywności;
- tworzenie prawa żywnościowego w Unii Europejskiej;
- wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności:
- rozporządzenie 178/2002 ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,
- pakiet higieniczny: rozporządzenia 852/2004, 853/2004,
- mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności,
- chemiczne zanieczyszczenia żywności.
- wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie materiałów do kontaktu z żywnością:
- rozporządzenie 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- rozporządzenie 2023/2006 w zakresie dobrych praktyk produkcyjnych,
- rozporządzenie 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie znakowania żywności:
- rozporządzenie 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,
- wymagania dotyczące jakości handlowej a nowe wymagania znakowania.
- kompetencje urzędowej kontroli żywności;
- warsztaty, ćwiczenia, interpretacje, analizy zapytań.
Warunki uczestnictwa
METODYKA SZKOLENIA:
Szkolenie ma charakter wykładowo-dyskusyjny. Szkolenie prowadzi certyfikowany trener TÜV SÜD Polska.
CZAS TRWANIA:
24 godziny lekcyjne (14-16.04.2025)
ZAKOŃCZENIE SZKOLENIA:
Szkolenie kończy się egzaminem. Po pozytywnym zaliczeniu, uczestnik otrzymuje certyfikat „Ekspert ds. prawa żywnościowego” wydany przez TÜV SÜD Polska.
CENA SZKOLENIA:
1899 PLN netto
Cena obejmuje: udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe w formie elektronicznej, certyfikat, przerwy kawowe oraz lunch.
Zapytaj organizatora o szczegóły