Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 23.10.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
Celem szkolenia jest przekazanie wiedzy w zakresie umiejętności prowadzenia ewidencji odpadów opakowaniowych będącej podstawą do wyliczania sprawozdań i opłat w świetle zmian przepisów prawnych.
Do udziału w szkoleniu zapraszamy:
· Firmy produkcyjne, sklepy, hurtownie, wszystkie podmioty oferujące produkty w opakowaniach
· Pracowników przedsiębiorstw prywatnych,
· Specjalistów ds. ochrony środowiska,
· Specjalistów ds. gospodarki odpadami,
· Osoby zajmujące się kwestiami środowiskowymi oraz gospodarką odpadami.
1. Wstęp :
· Kto jest wprowadzający opakowania,
· Kto jest wprowadzającym produkty w opakowaniach,
· Kto jeszcze może być objęty nowymi obowiązkami?
· Co to jest ROP i jak obecnie działa.
2. Blok - opakowania :
· Definicja opakowania,
· Co jest a co nie jest opakowaniem,
· Kto jest, a kto nie jest wprowadzającym produkty w opakowaniach?
· Jakie obowiązki ma wprowadzający produkty w opakowaniach :
Ø Uzyskanie wpisu do BDO. Jak to zrobić?
Ø Prowadzenie ewidencji o masie wprowadzonych opakowań.
Ø Osiąganie odpowiedniego poziomu odzysku i recyklingu?
Ø Składanie sprawozdań – krok po kroku wypełnimy je w BDO.
Ø Kampanie edukacyjne.
Ø Opłata produktowa – jak ją obliczyć? Kiedy i gdzie ją uiścić? Czy mogę być zwolniony z ww. obowiązku?
3. Blok – reklamówki/foliówki :
· Opłaty recyklingowe w BDO.
· Co to jest opłata recyklingowa
· Kto powinien uiszczać opłatę recyklingową
· BDO – kto musi się tam znaleźć i po co?
· BDO - w jakich działach powinien się znaleźć dany podmiot oferujący „foliówki/reklamówki”.
· Jak wyliczyć opłatę recyklingową
· Czy wszystkie „foliówki/reklamówki” podlegają opłacie
· Sprawozdanie – jak i kiedy je sporządzić.
· Sprawozdanie w BDO/krok po kroku.
4. Opłata recyklingowa, a opłata produktowa?
5. Jak wypełnić wniosek o wpis do BDO
6. Jak złożyć wniosek aktualizacyjny.
7. Kary za brak dopełnienia obowiązku.
8. Planowane zmiany ROP, co się może zmienić:
· Nowa opłata opakowaniowa
· Oznaczenie opakowań pod kontem segregacji odpadów
· System kaucyjny
· Dyrektywa Single-Use Plastics - Nowe obowiązki dla gastronomi?
9. Dodatkowe pytania, podsumowanie i zakończenie szkolenia.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=15627&place_id=0
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46.
Zapytaj organizatora o szczegóły