Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ewidencja opakowań i sprawozdawczość w BDO – najnowsze i planowane zmiany prawne uwzględniające ROP. - szkolenie ON-LINE

Data: 23.10.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest przekazanie wiedzy w zakresie  umiejętności prowadzenia ewidencji odpadów opakowaniowych będącej podstawą do wyliczania sprawozdań i opłat w świetle zmian przepisów prawnych.

Szkolenie skierowane do

Do udziału w szkoleniu zapraszamy:

·        Firmy produkcyjne, sklepy, hurtownie, wszystkie podmioty oferujące produkty w opakowaniach

·        Pracowników przedsiębiorstw prywatnych,

·        Specjalistów ds. ochrony środowiska,

·        Specjalistów ds. gospodarki odpadami,

·        Osoby zajmujące się kwestiami środowiskowymi oraz gospodarką odpadami.

Program

1.      Wstęp :

·        Kto jest wprowadzający opakowania,

·        Kto jest wprowadzającym produkty w opakowaniach,

·        Kto jeszcze może być objęty nowymi obowiązkami?

·        Co to jest ROP i jak obecnie działa.

2.      Blok - opakowania :

·          Definicja opakowania,

·          Co jest a co nie jest opakowaniem,

·          Kto jest, a kto nie jest wprowadzającym produkty w opakowaniach?

·          Jakie obowiązki ma wprowadzający produkty w opakowaniach :

Ø  Uzyskanie wpisu do BDO. Jak to zrobić?

Ø  Prowadzenie ewidencji o masie wprowadzonych opakowań.

Ø  Osiąganie odpowiedniego poziomu odzysku i recyklingu?

Ø  Składanie sprawozdań – krok po kroku wypełnimy je w BDO.

Ø  Kampanie edukacyjne.

Ø  Opłata produktowa – jak ją obliczyć? Kiedy i gdzie ją uiścić? Czy mogę być zwolniony z ww. obowiązku?

3.      Blok – reklamówki/foliówki :

·        Opłaty recyklingowe w BDO.

·        Co to jest opłata recyklingowa

·        Kto powinien uiszczać opłatę recyklingową

·        BDO – kto musi się tam znaleźć i po co?

·        BDO - w jakich działach powinien się znaleźć dany podmiot oferujący „foliówki/reklamówki”.

·        Jak wyliczyć opłatę recyklingową

·        Czy wszystkie „foliówki/reklamówki” podlegają opłacie

·        Sprawozdanie – jak i kiedy je sporządzić.

·        Sprawozdanie w BDO/krok po kroku.

4.      Opłata recyklingowa, a opłata produktowa?

5.      Jak wypełnić wniosek o wpis do BDO

6.      Jak złożyć wniosek aktualizacyjny.

7.      Kary za brak dopełnienia obowiązku.

8.      Planowane zmiany ROP, co się może zmienić:

·        Nowa opłata opakowaniowa

·        Oznaczenie opakowań pod kontem segregacji odpadów

·        System kaucyjny

·        Dyrektywa Single-Use Plastics - Nowe obowiązki dla gastronomi?

9.      Dodatkowe pytania, podsumowanie i zakończenie szkolenia.

Warunki uczestnictwa

Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.

Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=15627&place_id=0 

 

https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/12/Program-209-ENVI_-Ewidencja-opakowan-i-sprawozdawczosc-w-BDO_2024.pdf 

 

W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46.

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.