Jak prawidłowo certyfikować żywność?
Data: 27.03.2023 Miejsce:
Czas trwania: 1 h
Cel szkolenia
W obecnych czasach konsumenci coraz częściej wybierają produkty oznaczone rozpoznawalnymi symbolami jakości żywności. Wzrost świadomości konsumentów powoduje, że stają się oni coraz lepiej poinformowanymi nabywcami żywności, którzy oczekują od produktu nie tylko atrakcyjnej ceny, ale przede wszystkim wysokiej jakości. Poszczególne certyfikaty świadczą o konkretnych, ponadprzeciętnych właściwościach produktu, ściśle powiązanych z jego konkretnymi cechami np. sposobem produkcji, regionalną metodą wytwarzania, krajem pochodzenia lub specyficznymi składnikami. Rozpoznawalne logotypy systemów certyfikacji wzbudzają w konsumentach pozytywne skojarzenia z wysoką jakością produktu, zachęcają do zakupu oraz pozwalają wyróżnić produkt na tle konkurencyjnych towarów. Z tego względu, symbole certyfikacji żywności stanowią dla klientów jasny komunikat świadczący o wyjątkowości danego produktu, a także wzbudzają zaufanie wobec marki, która w ten sposób korzysta z pozytywnych skojarzeń konsumentów związanych z określonym, wysokim poziomem jakości żywności. Wiele z symboli certyfikacji ma charakter międzynarodowy i jest rozpoznawana nie tylko w całej Unii Europejskiej, ale niekiedy również na całym świecie. Symbol certyfikacji żywności stanowi gwarancję wysokiej jakości produktu oraz - w zależności od wybranego systemu - wskazuje na jego określone, pozytywne cechy odróżniające go od innych, podobnych towarów.
Szkolenie skierowane do
Osoby pracujące w branży spożywczej /w szczególności na stanowiskach technologów żywności/, odpowiedzialne za etykietowanie i znakowanie produktów, wdrażanie systemów certyfikacji oraz jakość produktów; pracownicy zajmujący się marketingiem żywności oraz promowaniem produktów regionalnych i tradycyjnych; przedsiębiorstwa zainteresowane rozszerzeniem oferty o produkty certyfikowane oraz przystąpieniem do systemu certyfikacji; osoby zainteresowane charakterystyką i specyfiką poszczególnych systemów certyfikacji.
Program
- Czym jest certyfikacja żywności?
- Jaka żywność może uzyskać certyfikat?
- Jaki certyfikat mogą uzyskać moje produkty? Omówienie wybranych systemów certyfikacji żywności ze szczególnym uwzględnieniem aspektu etykietowania oraz podstawy prawnej:
- rolnictwo ekologiczne
- chronione nazwy pochodzenia (ChNP)
- chronione oznaczenia geograficzne (ChOG)
- Gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS)
- produkt polski
- poznaj dobrą żywność
- jakość i tradycja
- dziedzictwo kulinarne
- produkty bezglutenowe.
Warunki uczestnictwa
- Koszt uczestnictwa 290 zł netto
- Klienci Strefy Managera - opłata 190 zł netto za uczestnika
- Termin szkolenia ustalany indywidualnie na podstawie deklaracji uczestnictwa
PROSIMY O REJESTACJĘ NA DOLE OPISU SZKOLENIA W SEKCJI WEBINARIA LINK
Zapytaj organizatora o szczegóły