Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jak prawidłowo certyfikować żywność?

Data: 27.03.2023 Miejsce:
Czas trwania: 1 h

Cel szkolenia

W obecnych czasach konsumenci coraz częściej wybierają produkty oznaczone rozpoznawalnymi symbolami jakości żywności. Wzrost świadomości konsumentów powoduje, że stają się oni coraz lepiej poinformowanymi  nabywcami żywności, którzy oczekują od produktu nie tylko atrakcyjnej ceny, ale przede wszystkim wysokiej jakości. Poszczególne certyfikaty świadczą o konkretnych, ponadprzeciętnych właściwościach produktu, ściśle powiązanych z jego konkretnymi cechami np. sposobem produkcji, regionalną metodą wytwarzania, krajem pochodzenia lub specyficznymi składnikami. Rozpoznawalne logotypy systemów certyfikacji wzbudzają w konsumentach pozytywne skojarzenia z wysoką jakością produktu, zachęcają do zakupu oraz pozwalają wyróżnić produkt na tle konkurencyjnych towarów. Z tego względu, symbole certyfikacji żywności stanowią dla klientów jasny komunikat świadczący o wyjątkowości danego produktu, a także wzbudzają zaufanie wobec marki, która w ten sposób korzysta z pozytywnych skojarzeń konsumentów związanych z określonym, wysokim poziomem jakości żywności. Wiele z symboli certyfikacji ma charakter międzynarodowy i jest rozpoznawana nie tylko w całej Unii Europejskiej, ale niekiedy również na całym świecie. Symbol certyfikacji żywności stanowi gwarancję wysokiej jakości produktu oraz - w zależności od wybranego systemu - wskazuje na jego określone, pozytywne cechy odróżniające go od innych, podobnych towarów.

Szkolenie skierowane do

Osoby pracujące w branży spożywczej /w szczególności na stanowiskach technologów żywności/, odpowiedzialne za etykietowanie i znakowanie produktów, wdrażanie systemów certyfikacji oraz jakość produktów; pracownicy zajmujący się marketingiem żywności oraz promowaniem produktów regionalnych i tradycyjnych; przedsiębiorstwa zainteresowane rozszerzeniem oferty o produkty certyfikowane oraz przystąpieniem do systemu certyfikacji; osoby zainteresowane charakterystyką i specyfiką poszczególnych systemów certyfikacji.

Program

  1. Czym jest certyfikacja żywności?
  2. Jaka żywność może uzyskać certyfikat?
  3. Jaki certyfikat mogą uzyskać moje produkty? Omówienie wybranych systemów certyfikacji żywności ze szczególnym uwzględnieniem aspektu etykietowania oraz podstawy prawnej:
    • rolnictwo ekologiczne
    • chronione nazwy pochodzenia (ChNP)
    • chronione oznaczenia geograficzne (ChOG)
    • Gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS)
    • produkt polski
    • poznaj dobrą żywność
    • jakość i tradycja
    • dziedzictwo kulinarne
    • produkty bezglutenowe.

Warunki uczestnictwa

  • Koszt uczestnictwa 290 zł netto
  • Klienci Strefy Managera - opłata 190 zł netto za uczestnika
  • Termin szkolenia ustalany indywidualnie na podstawie deklaracji uczestnictwa

     

PROSIMY O REJESTACJĘ NA DOLE OPISU SZKOLENIA W SEKCJI WEBINARIA LINK

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.