Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego - Warsztaty i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - 14 i 15 lutego 2024
Data: 14.02.2024 Miejsce: Łódź
Czas trwania: 2 h
Cel szkolenia
Innowacyjna formuła oparta na wiedzy i przede wszystkim zajęciach warsztatowych, połączoną z możliwością networkingu i rozmów indywidualnych w komfortowych warunkach dla wszystkich uczestników.
WYDARZENIE FACE-TO-FACE
Warsztaty i Forum Wiedzy Managerskiej FoodFakty to nasz kolejny projekt skoncentrowany na rozwoju zawodowym managerów w obszarze szerokiego bezpieczeństwa i jakości żywności.
Innowacyjna formuła oparta na wiedzy i przede wszystkim 45 minutowych zajęciach warsztatowych z ekspertami, połączona z możliwością networkingu i rozmów indywidualnych w komfortowych warunkach dla wszystkich uczestników. W jednym miejscu udało nam się zgromadzić najlepszych ekspertów w obszarze opakowań do żywności.
Serdecznie zapraszamy, ilość miejsc ograniczona.
Szkolenie skierowane do
Wydarzenie skierowane jest do managerów ds. bezpieczeństwa żywności, jakości i bezpieczeństwa opakowań, kierowników obszaru pakowania, wszytskich osób mających realny wpływ na wybór i zarządzanie opakowaniami oraz bezpieczeństwem produktów zapakowanych. Pracujących wyłącznie w firmach produkujących lub dystrybuujących żywność.
Priorytetowo miejsca przeznaczone są dla managerów firm z branż o wysokim wykorzystaniu opakowań plastikowych, jak branża mięsna, rybna, produkty RTE, nabiał, napoje, mrożonki.
Rejestracja uwarunkowana dostępnością miejsc oraz profilem firm.
PARTNERZY
Program
Proponujemy Państwu możliwość ułożenia sobie swojej własnej ścieżki uczestnictwa w warsztatach eksperckich. Prosimy o najlepszy dla siebie wybór z ponad 20 przygotowanych propozycji tematycznych. Warsztaty są realizowane w tym samym układzie w oba dni wydarzenia. Ilość miejsc na poszczególnych warsztatach jest limitowana wielkością sal. Zdajemy sobie sprawę z tego, że program wydarzenia jest bardzo bogaty i nie sposób uczestniczyć we wszytskich warsztatach w ciągu jednego dnia. Rekomendujemy zatem świadomy wybór i koniecznie wcześniejszą rezerwację konkretnych warsztatów oraz ewentualnej wizyty w zakładzie produkcyjnym CDM.
LISTA WARSZTATÓW/BLOKI TEMATYCZNE
Perspektywa 1 - Kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowania i produktu - aspekty materiałowe, technologiczne i środowiskowe |
|
Tytuł warsztatu (czas trwania warsztatu - 45 min) |
Firma, instytucja |
Opakowania elastyczne - Wymogi technologiczne i materiałowe niezbędne do spełnienia warunków bezpieczeństwa, warunków prawnych i zrównoważonego rozwoju Robert Gogolewski, CDM |
|
Metody badań i kontroli jakości opakowań i folii sztywnych dla przemysłu spożywczego wytwarzanych zgodnie z zasadami gospodarki o obiegu zamkniętym Karolina Wołyńska, Sławomir Lesiński, Anita Frydrych, KGL S.A. |
|
Opakowanie a szacowanie trwałości mięsa i produktów mięsnych (w tym mięsa ryb) prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn, dr hab. inż. Agnieszka Nowak, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, dr hab. inż., prof. uczelni Małgorzata Piotrowska, ITFiM |
|
Opakowanie a szacowanie trwałości świeżych i niskoprzetworzonych owoców i warzyw dr hab. inż. Agnieszka Nowak, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, ITFiM |
|
Opakowanie a szacowanie trwałości produktów roślinnych prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn, dr hab. inż., prof. uczelni Małgorzata Piotrowska, ITFiM |
|
Sensoryczne bezpieczeństwo opakowań do żywności mgr inż. Katarzyna Samsonowska oraz mgr Alicja Kaszuba, Łukasiewicz Łódzki Instytut Technologiczny |
![]() |
Środowiskowe znakowanie opakowań mgr inż. Ewelina Pawłowska oraz mgr inż. Beata Górska, Łukasiewicz Łódzki Instytut Technologiczny |
![]() |
Perspektywa 2 – Regulacje i wymagania prawne i zgodność opakowań z wymaganiami rynku i kontrahentów |
|
Tytuł warsztatu (czas trwania warsztatu - 45 min) |
Firma, instytucja |
Dlaczego deklaracja zgodności jest kluczowym dokumentem w aspekcie opakowań? Czy wiesz jakie informacje powinna zawierać? Czy potrafisz ją odpowiednio interpretować w oparciu o obowiązujące wymagania prawne? Adam Fotek, J.S. Hamilton |
|
Regulatory requirements for food packaging in Poland (warsztat prowadzony w j. angielskim) dr Ioan Paraschiv, knoell |
![]() |
Regulatory requirement for food packaging in European Union (EU) (warsztat prowadzony w j. angielskim) dr Ioan Paraschiv, knoell |
|
Regulatory requirement for food packaging in major exporting markets for Polish companies i.e., UK, USA and GCC (warsztat prowadzony w j. angielskim) dr Ioan Paraschiv, knoell |
![]() |
Greenwashing w opakowanich. Jak oznaczyć opakowanie, by nie stosować greenwashingu w komunikacji z konsumentem dr inż. Karolina Wiszumirska, Natureef |
![]() |
Perspektywa 3 – Recykling, biodegradacja, GOZ - aspekty technologiczne i prawne |
|
Tytuł warsztatu (czas trwania warsztatu - 45 min) |
Firma, instytucja |
Odczarujmy recykling opakowań. Kiedy można stosować dodatek recyklatu do produkcji opakowań do bezpośredniego kontaktu z żywnością? Ekoprojektowanie w dobie obecnych trendów Adam Fotek, J.S. Hamilton |
|
Wymagania i uwarunkowania dla etykiet w Gospodarce Obiegu Zamkniętego. Cz.1 - Opakowania kartonowe oraz szklane Piotr Krassowski, Robert Brania, Bartosz Graczyk, Avery Dennison |
|
Wymagania i uwarunkowania dla etykiet w Gospodarce Obiegu Zamkniętego. Cz.2 - Opakowania z tworzyw sztucznych (PET, HDPE) Piotr Krassowski, Robert Brania, Bartosz Graczyk, Avery Dennison |
|
Opakowania przyszłości - ekologiczne, inteligentne oraz interaktywne innowacje materiałowe/polimerowe dr hab. inż. Anna Masek, prof. PŁ, Wydział Chemiczny PŁ |
|
Analiza chemiczna właściwości polimerowych materiałów opakowaniowych wraz z kontrolą ich czasu degradacji dr hab. inż. Anna Masek, prof. PŁ, Wydział Chemiczny PŁ |
![]() |
Biodegradacja - nowy trend czy przyszłość opakowań? dr inż. Jagoda Jóźwik-Pruska, Łukasiewicz Łódzki Instytut Technologiczny |
![]() |
Opakowania z tworzyw sztucznych – trudne pytania, łatwe odpowiedzi? Anna Kozera-Szałkowska, Plastics Europe |
|
Poszukiwanie innowacji u źródła w opakowaniach Dorota Żmudzińska, Polski Pakt Plastikowy |
Opcja specjalna z ramienia Partnera Strategicznego firmy CDM |
|
Wycieczka do zakładu produkcyjnego - czas trwania 2 h (łącznie z dojazdem i powrotem) |
|
Poznaj świat innowacyjnych opakowań elastycznych. Odkryj tajniki procesu produkcji (Firma CDM, Partner Strategiczny warsztatów zaprasza do swojego zakładu - wyjazd busem dla 2 grup 20 osobowych, każdego dnia). Wyjazd planowany na godzinę 11:30 oraz 14:00 |
W CELU REZERWACJI UCZESTNICTWA PROSIMY O WYPEŁNIENIE FORMULARZA ZGŁOSZENIA
PO WYPEŁNIENIU FORMULARZA KAŻDORAZOWO SKONTAKTUJE SIĘ Z PAŃSTWEM KONSULTANT FOODFAKTY I USTALI Z PAŃSTWEM REZERWACJE MIEJSC NA KONKRETNE WARSZTATY
Sesja plenarna godzina 11:30 do 14:00 - Wyłącznie w dniu 14 lutego (udział bez zapisów) |
|
Przywitanie gości, wprowadzenie Janusz Olejnik, FoodFakty |
|
Opakowania do żywności - bezpieczeństwo i zrównoważony rozwój jako dwie strony tego samego medalu Marcin Achciński, J.S. Hamilton |
![]() |
Transformacja rynku opakowań. Co przyniesie nam PPWR Jaśmina Solecka, Natureef |
![]() |
Opakowania cyrkularne – czyli jakie? Marta Krawczyk, SGS |
![]() |
The Plastics Transition – w drodze do cyrkularności i zeroemisyjności netto w roku 2050 Anna Kozera-Szałkowska, Plastics Europe |
![]() |
Przemysł opakowań - rynek, wyzwania i trendy Krzysztof Niczyporuk, Polska Izba Opakowań |
![]() |
Jakie działania biznes może podjąć już dziś, aby przygotować się na nadchodzące zmiany? Dorota Żmudzińska, Polski Pakt Plastikowy |
![]() |
Szczegółowy program i godziny warsztatów w broszurze - pobierz:
![]() |
POBIERZ |
Warunki uczestnictwa
Wydarzenie jest elementem realizacji misji FoodFakty - Wspólnie budujemy Kulturę Bezpieczeństwa Żywności i przeznaczone jest wyłącznie dla firm:
- produkujących środki spożywcze
- dystrybuujących żywność
Udział i rejestracja dotyczy jednego uzgodnionego z organizatorem dnia, zgłoszenie niezależnie od preferowanego dnia odbywa się poprzez poniższy formularz.
Niezbędne elementy rejestracji i uczestnictwa przez formularz rejestracyjny:
- Wypełnienie formularza, który jest wyłącznie zgłoszeniem chęci udziału.
- Ustalenie z konsultantem FoodFakty (skontaktujemy się) możliwości udziału w konkretnym dniu i konkretnych warsztatach.
- Do 10 stycznia 2024 - wniesienie bezzwrotnej opłaty rejestracyjnej/rezerwacyjnej w kwocie 250 PLN netto. Wpłata wyłącznie po wcześniejszym potwierdzeniu możliwości udziału przez konsultanta FoodFakty.
- Od 11 stycznia do 2 lutego 2024 - wniesienie bezzwrotnej opłaty rejestracyjnej/rezerwacyjnej w kwocie 290 PLN netto. Wpłata wyłącznie po wcześniejszym potwierdzeniu możliwości udziału przez konsultanta FoodFakty.
- Po 2 lutego 2024 - w przypadku dostępnych miejsc, wniesienie opłaty uczestnictwa w kwocie 480 PLN netto.
- Kwota kosztu rezerwacji zostanie częściowo zwrócona w formie gwarancji rabatu (voucher na firmę) w kwocie 100 PLN netto na wybrany projekt szkoleniowy online organizowany przez FoodFakty w ciągu następujących 12 miesięcy po otrzymaniu vouchera.
Priorytetowo miejsca przeznaczone są dla managerów firm z branż o wysokim wykorzystaniu opakowań plastikowych, jak branża mięsna, rybna, produkty RTE, nabiał, napoje, mrożonki. Rejestracja uwarunkowana dostępnością miejsc oraz profilem firm.
W procesie rejestracji zarezerwować można 4 warsztaty, uczestnictwo w dodatkowych warsztatach w ciągu dnia możliwe po dopisaniu się na miejscu w ramach dostępnych miejsc.
Ze względu na ograniczenie miejsc, ilość osób z jednej organizacji dostosowana do jej wielkości i każdorazowo potwierdzana z organizatorem. Obowiązują limity ilości na zakład/fiirmę.
ZGŁOŚ CHĘĆ UDZIAŁU UZUPEŁNIAJĄC PONIŻSZY FORMULARZ:
Uprzejmie prosimy o podawanie pełnych danych firmy (NIP, adres), by przyspieszyć proces rejestracji.
Zapytaj organizatora o szczegóły