Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 18.11.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Przerwanie łańcucha chłodniczego może mieć duży wpływ na produkty, takie jak: zepsucie się lub spadek jakości, utrata
wartości odżywczych i organoleptycznych oraz rozwój mikroorganizmów, które mogą być szkodliwe dla człowieka.
Szczególnie narażone są realizowanego łańcucha dostaw: produkty łatwo psujące się: – owoce, warzywa, mięso, ryby oraz
produkty mrożone: przetworzone i nieprzetworzone.
Szkolenie ma na celu pomóc pracownikom laboratorium i Działu Jakości ustalić zakres badań mikrobiologicznych, które
będziemy badać. Wskazać, czy będą to badania ilościowe, czy jakościowe, kiedy zostaną wykonane (na początku produkcji,
w trakcie okresu przydatności do spożycia czy na koniec), w jaki sposób próby będą pobrane, gdzie będą przechowywane,
w jakich temperaturach.
I na końcu jak interpretować wyniki analiz aby stanowiły wsparcie i dały wskazówkę przedsiębiorcy w zakresie eliminacji
zagrożenia w najbardziej krytycznych punktach ciągu chłodniczego a także udokumentowaniu poprawności systemu.
Szkolenie skierowane jest do pracowników przyzakładowych laboratoriów różnych branż przemysłu spożywczego,
diagnostów laboratoryjnych, technologów, a także pracowników innych działów (np. Kontroli Jakości).
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Metody konserwowania żywności - rola niskich temperatur
2. Żywność nietrwała - zmiany powodowane przez produkty metabolizmu drobnoustrojów
3. Odporność drobnoustrojów na warunki chłodzenia
4. Łańcuch chłodniczy w produkcji roślinnej i zwierzęcej - wymagania
5. Kiedy należy wykonać badania przerwanego ciągu chłodniczego i jak je zaprojektować
6. Jak interpretować otrzymane wyniki badań
7. Podsumowanie, dodatkowe pytania, zakończenie szkolenia.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=17840&place_id=0
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2024/02/Program-244-MIK_Lancuch-chlodniczy-a-stabilnosc-mikrobiologiczna-zywnosci_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46.
Zapytaj organizatora o szczegóły